• STA

    13. 10. 2023  |  Svet

    Združeni narodi / »Nemogoče je, da bi se takšen premik zgodil brez uničujočih humanitarnih posledic«

    Izrael je pozval k takojšnji preselitvi približno 1,1 milijona ljudi s severnega dela Gaze na jug palestinske enklave, poročajo tuje tiskovne agencije. Združeni narodi (ZN) so posvarili pred uničujočimi humanitarnimi posledicami in pozvali k preklicu ukaza, saj trdijo, da je takšna množična preselitev nemogoča.

  • Uredništvo

    13. 10. 2023  |  Svet

    »Netanjahu se bori ne samo za uničenje Hamasa, ampak tudi za lastno politično preživetje«

    "Posebnost sedanjih spopadov je v tem, da je podobno kot yomkipurska vojna leta 1973 presenetila Izrael in omajala mit o nepremagljivosti. Posledica vojne leta 1973 je bil mir v Camp Davisu med Egiptom in Izraelom, česar pa v danih okoliščinah ni mogoče pričakovati. Čeprav sta mir podpisala Sadat in Begin, ki nista veljala za miru naklonjena politika. Aktualna vlada ne bo in ne more slediti tovrstni politiki, saj je kot zagovornica najtrše politike do Gaze in Palestincev doživela velik udarec - čas bo pokazal, ali tudi usodni udarec. Namreč Netanjahu se bori ne samo za uničenje Hamasa kot teroristične organizacije, ampak tudi za lastno politično preživetje. V izraelskih medijih se vse bolj postavlja vprašanje politične odgovornosti te vlade. Posledično so tudi vložki vedno večji, posledice pa vse bolj nepredvidljive, tako notranjepolitične kot mednarodne. Ob napadu je bila podpora Izraelu in obsodba napada povsem pravilna in na mestu."

  • V smrtnem objemu

    Ko je bil leta 1948 ustanovljen Izrael, je bilo z domov pregnanih okoli tri četrt milijona Palestincev. Številni so se naselili v Gazi in na Zahodnem bregu, ki naj bi nekoč, čeprav nista geografsko povezana, tvorila palestinsko državo. Potem pa je Izrael junija 1967 vojaško zasedel še ti dve ozemlji. Leta 2005 je takratni izraelski premier Ariel Šaron zaukazal enostranski umik judovskih naselbin in vojaških oporišč iz Gaze z enim samim ciljem: odrezati to območje od preostalega sveta. Na kopnem ga je vojska zagradila s sistemom (tudi električnih) ograj in betonskih pregrad, podprtih z opazovalnicami oziroma ostrostrelskimi stolpi, na morju pa je palestinskim ribičem dovoljeno ribarjenje zgolj v pasu treh navtičnih milj vzdolž obale. Leta 2007 je bila zapora območja, tako rekoč, popolna. Izrael že 16 let nadzira in sistematično omejuje dostop vseh oblik pomoči v Gazo. To je namerna politika »brez blaginje, brez razvoja«, kot jo je že na samem začetku opisal takratni izraelski obrambni minister Ehud Barak. Gre za načrt, da prebivalce Gaze komajda ohranjajo pri življenju. Izraelski človekoljubni organizaciji Giša je oktobra 2010 na podlagi zakona o dostopnosti informacij uspelo pridobiti tajne dokumente ministrstva za obrambo, v katerih so navedeni matematični izračuni, koliko časa je potrebnega, da prebivalstvu v Gazi zmanjka vseh osnovnih zalog, nujnih za preživetje, oziroma, kot je zapisano, »da mu zmanjka zraka«.

  • STA

    12. 10. 2023  |  Svet

    Biden / »Izrael mora spoštovati vojno pravo«

    Predsednik ZDA Joe Biden je v sredo pozval Izrael, naj v odzivu na napad skrajnega palestinskega gibanja Hamas spoštuje vojno pravo. Na srečanju s predstavniki judovske skupnosti v ZDA je dejal, da je tudi izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju povedal, da je pomembno, da Izrael ob vsej jezi in razočaranju deluje v skladu s pravili.

  • STA

    12. 10. 2023  |  Svet

    Putin na prvem obisku v tujini po izdaji naloga za njegovo aretacijo 

    Ruski predsednik Vladimir Putin je danes prispel na obisk v Kirgizistan, kar je njegova prva pot v tujino, po tem ko je Mednarodno kazensko sodišče v Haagu (ICC) marca izdalo nalog za njegovo prijetje. V srednjeazijski nekdanji sovjetski republiki bo Putin ostal predvidoma do petka in se med drugim udeležil vrha Skupnosti neodvisnih držav (SND).

  • Uredništvo

    11. 10. 2023  |  Svet

    »Vplivni del mednarodne skupnosti je z ne veliko slabe vesti od daleč gledal tragedijo Palestincev v Gazi«

    "Seveda je razumljivo, da ob nedopustnem terorističnem dejanju Hamasa, kjer so bile žrtve predvsem civilisti, ne pa vojaški cilji, prst uperimo v Hamas. A nam moraliziranje tega brez dvoma obsojanja vrednega in zavržnega dejanja kaj dosti ne pomaga; pomembno se je zavedati celotnega brezizhodnega konteksta, v katerem desetletja trpi palestinsko ljudstvo – torej konteksta, ki potencira brezup in daje plodna tla za razrast skrajnih ideologij in metod."

  • STA

    11. 10. 2023  |  Svet

    V Izraelu umrlo že 1200 ljudi, v Gazi pa več kot 900

    Ob vse višjem številu žrtev nasilja na izraelskem ozemlju in na območju Gaze nova poročila o vsaj 100 ubitih med vpadom palestinskega gibanja Hamas prihajajo iz kibuca Kfar Aza na jugu Izraela. V Izraelu je skupno umrlo že 1200 ljudi, v Gazi pa je smrtnih žrtev izraelskega obstreljevanja že prek 900.

  • STA

    11. 10. 2023  |  Svet

    Papež Frančišek / »Bližnji vzhod ne potrebuje vojne, ampak mir«

    Papež Frančišek je danes skrajno palestinsko gibanje Hamas pozval k izpustitvi talcev, ki jih je gibanje zajelo po sobotnem napadu na Izrael. Ob tem je izrazil zaskrbljenost zaradi izraelskega obleganja Gaze, a sočasno Izraelu tudi priznal pravico do samoobrambe. "Bližnji vzhod ne potrebuje vojne, ampak mir," je še poudaril.

  • STA

    11. 10. 2023  |  Svet

    »Desetletje narodnega preporoda«

    Vodja britanskih opozicijskih laburistov Keir Starmer je v torek napovedal "desetletje narodnega preporoda", če se bo na naslednjih volitvah, ki bodo predvidoma prihodnje leto, na oblast vrnila njegova stranka. V ospredje kampanje bodo postavili gospodarstvo, obljubil je tudi uspešno obvladovanje krize življenjskih stroškov, ki pesti državo.

  • STA

    11. 10. 2023  |  Svet

    Danska in Švedska ustavili razvojno pomoč za palestinska ozemlja

    Zaradi napada skrajnega palestinskega gibanja Hamas na Izrael sta v torek Danska in Švedska začasno ustavili razvojno pomoč za palestinska ozemlja, humanitarno pomoč pa ohranili, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • STA

    11. 10. 2023  |  Svet

    Zelenski / »To moramo preprečiti«

    Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes prvič po začetku ruske invazije na Ukrajino na obisku na sedežu Nata v Bruslju, so sporočili iz zavezništva. Pred zasedanjem je pozval k dobavi orožja, predvsem sistemov zračne obrambe, ki so ključni za pripravo na bojevanje čez zimo.

  • STA

    11. 10. 2023  |  Svet

    Izrael in ZDA / »Sodelovanje med našima vojskama močnejše kot kdaj koli prej«

    Prvič od začetka spopadov med izraelsko vojsko in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas pred petimi dnevi je v Izrael ponoči prispelo prvo ameriško letalo s strelivom za izraelsko vojsko. To je danes sporočila izraelska vojska, ki se je ZDA zahvalila za podporo.

  • STA

    11. 10. 2023  |  Svet

    Več kot 2000 žrtev v spopadiih med izraelsko vojsko in Hamasom 

    Spopadi med izraelsko vojsko in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas so doslej zahtevali že več kot 2000 življenj, je danes sporočil tiskovni predstavnik izraelske vojske. Izraelske letalske sile so ponoči nadaljevale z napadi na območje Gaze, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • STA

    10. 10. 2023  |  Svet

    »Niso vsi Palestinci teroristi. Kolektivno kaznovanje vseh Palestincev bi bilo nepravično.«

    Velika večina zunanjih ministrov EU se je na neformalnem zasedanju zavzela za nadaljevanje pomoči palestinskim oblastem, je po pogovorih povedal visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell. Po mnenju večine držav je treba pomoč še povečati, pri čemer pa je treba razlikovati med palestinskimi oblastmi in Hamasom.

  • STA

    10. 10. 2023  |  Svet

    »Blokada, ki ogroža življenje civilistov, je prepovedana v skladu z mednarodnim pravom«

    Popolno blokado območja Gaze, kakršno je po napadih gibanja Hamas naznanil Izrael, prepoveduje mednarodno pravo, je danes v izjavi poudaril visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk. Kot je zapisal, je treba spoštovati dostojanstvo in življenje ljudi, obe strani pa je pozval k umiritvi razmer, ki jih je primerjal s sodom smodnika.

  • STA

    10. 10. 2023  |  Svet

    Prvi primer okužbe s čikungunjo

    V Trstu so zabeležili prvi primer okužbe s čikungunjo, virusno vročinsko boleznijo tropskega pasu, ki jo prenaša tigrasti komar. Zaradi tega so tržaške oblasti prejšnji petek izvedle dezinfekcijo v širši okolici športnih stadionov Grezar in Rocco, je poročal Primorski dnevnik.

  • STA

    10. 10. 2023  |  Svet

    Zelenski / »Rusija si želi sprožiti vojno tudi na Bližnjem vzhodu«

    Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je Rusijo v ponedeljek obtožil, da želi poleg napada na njegovo državo sprožiti še vojno na Bližnjem vzhodu, in sicer z namenom spodkopati svetovno enotnost. V večernem video sporočilu je posvaril tudi pred novo svetovno vojno.

  • STA

    10. 10. 2023  |  Svet

    Novi napadi na območje Gaze

    Izraelska vojska je ponoči nadaljevala zračne napade na območje Gaze in po lastnih navedbah zadela 200 tarč, povezanih z gibanjem Hamas in drugimi islamističnimi skupinami. Obenem naj bi jim uspelo ponovno nadzorovati celotno mejo z Gazo, prek katere so palestinski borci v soboto vdrli na ozemlje Izraela.

  • STA

    10. 10. 2023  |  Svet

    ZDA / V kitajski konzulat trčil avtomobil, policija streljala na voznika

    V poslopje kitajskega konzulata v San Franciscu na zahodni obali ZDA je v ponedeljek trčil avtomobil. Policisti so streljali na voznika, ki je kasneje v bolnišnici podlegel poškodbam, je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočila policija v San Franciscu.

  • STA

    9. 10. 2023  |  Svet

    »Prosim vas, da ostanete trdni, saj bomo spremenili Bližnji vzhod«

    Odziv Izraela na sobotni nepričakovan napad palestinskega islamističnega gibanja Hamas bo spremenil Bližnji vzhod, je danes dejal izraelski premier Benjamin Netanjahu. To, kar bo izkusil Hamas, bo težko in strašno, je poudaril vodja skrajno desne izraelske vlade in dodal, da so "šele na začetku", poročajo tuje tiskovne agencije.

  • STA

    9. 10. 2023  |  Svet

    EU ustavila izplačila razvojne pomoči Palestincem

    EU je po sobotnem napadu skrajnega palestinskega gibanja Hamas na izraelske cilje zamrznila izplačila razvojne pomoči Palestincem in jo bo ponovno pregledala, je na družbenem omrežju X danes sporočil evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi. Kot je sporočil, gre za podporo v višini 691 milijonov evrov.

  • STA

    9. 10. 2023  |  Svet

    Avstrija in Nemčija ustavljata razvojno sodelovanje s Palestinci

    Avstrija zaradi stopnjevanja nasilja v Izraelu, kjer se po sobotnem napadu palestinskega skrajnega gibanja Hamas na Izrael nadaljujejo spopadi, ustavlja razvojno sodelovanje s Palestinci, je danes dejal zunanji minister Alexander Schallenberg. Tudi Nemčija po navedbah pristojnega ministrstva začasno ustavlja svojo pomoč Palestincem.

  • STA

    9. 10. 2023  |  Svet

    Prelomna raziskava / »Prvi celovit prikaz zaslužkov žensk in njihove udeležbe na trgu dela skozi stoletja«

    Nobelovo nagrado za ekonomijo za leto 2023 je prejela ameriška ekonomistka in profesorica na Harvardu Claudia Goldin "za napredek pri razumevanju uspešnosti žensk na trgu dela", je danes v Stockholmu sporočila Kraljeva švedska akademija znanosti.

  • STA

    9. 10. 2023  |  Svet

    »Prištini ne moremo izročiti nikogar, ker Kosova ne priznavamo kot države«

    Beograd Prištini ne namerava izročiti Milana Radoičića, ki je prevzel odgovornost za organizacijo nedavnega napada na severu Kosova, je za britansko mrežo Sky News dejal srbski predsednik Aleksandar Vučić. Obenem je znova zanikal vpletenost Beograda v napad in tudi zadnja namigovanja Prištine, da je bil vanj vpleten njegov sin Danilo Vučić.

  • STA

    9. 10. 2023  |  Svet

    Iran / »Odločno podpiramo Palestino, vendar nismo vpleteni v napad«

    Misija Irana pri Združenih narodih je v nedeljo sporočila, da Iran ni neposredno vpleten v napad palestinskega gibanja Hamas na Izrael. "Odločno podpiramo Palestino, vendar nismo vpleteni v palestinski odziv, saj je izključno v rokah Palestine," so po poročanju tiskovne agencije Reuters zapisali v izjavi za javnost.

  • STA

    9. 10. 2023  |  Svet

    Bo povpraševanje po nafti naslednji dve desetletji res naraščalo?

    Organizacija držav izvoznic nafte (Opec) kljub prizadevanjem za omejitev podnebnih sprememb pričakuje, da bo povpraševanje po nafti naslednji dve desetletji naraščalo. Opec napoveduje, da bo povpraševanje po surovi nafti do leta 2045 doseglo 116 milijonov 159-litrskih sodov na dan, kar je 16,5 odstotka več kot leta 2022.

  • STA

    9. 10. 2023  |  Svet

    Izraelska vojska še naprej obstreljuje območje Gaze

    Približno 48 ur po napadu palestinskega gibanja Hamas na Izrael se nadaljujejo spopadi in obstreljevanje na območju. Izraelska vojska je ponoči na območju Gaze po lastnih navedbah zadela več sto tarč, povezanih s Hamasom in Islamskim džihadom. Raketiranje nadaljuje tudi Hamas.

  • STA

    8. 10. 2023  |  Svet

    »Smo sredi vojne«

    Izraelska vojska je sporočila, da so napadalci Hamasa še vedno v državi. V zadnjih urah so se nadaljevali spopadi na obmejnem območju z Gazo. V več mestih so morali ljudje znova bežati na varno pred raketnimi napadi iz Gaze.

  • STA

    8. 10. 2023  |  Svet

    Biden / »Ni opravičila za terorizem«

    Ameriški predsednik Joe Biden je po terorističnih napadih Hamasa "odredil dodatno podporo Izraelu", je danes sporočila Bela hiša, ki je v posebnem sporočilu o telefonskem pogovoru med voditeljema ZDA in Izraela pojasnila, da gre za vojaško pomoč. Sporočilo Bele hiše dodaja, da uradniki Bele hiše ostajajo v stiku z izraelskimi kolegi.

  • STA

    5. 10. 2023  |  Svet

    Letošnji september najtoplejši doslej

    Letošnji september je bil s precejšnjo razliko najtoplejši v zgodovini meritev, je danes objavila služba EU za spremljanje podnebnih sprememb Copernicus (C3S). Ob tem je ocenila, da bo tudi letošnje leto verjetno najtoplejše v zgodovini, saj je najtoplejši september sledil poletju z rekordnimi temperaturami v številnih državah.