21. 9. 2012 | Mladina 38 | Družba
Kulinarična znanost
Kemijsko-fizikalni pristop h kuhanju je naslednja stopnja evolucije priprave hrane
Hervé This, začetnik molekularne gastronomije z rumenjakom v roki.
© Profimedia
Francoski znanstvenik Hervé This se je pred več kot dvajsetimi leti odločil, da na eni izmed mnogih večerij za prijatelje pripravi sufle. V receptu je bila zapisana opomba, naj pri pripravi mase počasi dodaja po dva in dva rumenjaka, kot racionalni človek pa se je odločil vmešati kar vse naenkrat. Rezultat je bil polomija, ki je v Thisu sprožila neustavljivo radovednost, zakaj njegova sladica ni uspela. V laboratoriju je začel ra-
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
Pisma bralcev
30 minut …
Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.