9. 11. 2012 | Mladina 45 | Konzum
Beg trebuhov
Devetak, Vrh sv. Mihaela/San Michele del Carso
Ocvrtek iz polenovke
Gostilna Devetak
Vrh sv. Mihaela 48, Sovodnje ob Soči, Italija
Tel.: +39 0481 88 24 88
www.devetak.com
Devetaki odpirajo po laških šegah: ob ponedeljkih in torkih je zaprto, ob sredah in četrtkih dajejo samo večerjo od 19.00 do 22.30, ob petkih, sobotah in nedeljah pa tudi kosilo od 12.00 do 15.00.
Fino:
ocvrtek iz polenovke
mlinci s kokošjo supeto
polenta z jurčki
Ne tako fino:
pegatkine prsi
Če boste zavili na katero od šestetapnih Devetakovih špur, vas bo potnina stala 42 evrov. Dobro pa se lahko najeste tudi za precej manj.
Da prek severne in zahodne meje iz zakotne in mlademu sposobnemu strokovnemu kadru vedno manj priljudne domovine odhaja vse več malih sivih celic, ni nobena skrivnost več, ampak žalostno dejstvo. Iz Konzumovega superministrstva za kulturo prehranjevanja, znanost kuharije, šolanje kelneraja in športno vrednotenje cen pa ob tem prihajajo resna opozorila o naraščajoči verjetnosti migracij zaradi abdominalnih razlogov. Takoj čez mejo, na stiku goriškega in kraškega teritorija in le topovski streljaj od strateške laške oprezovalnice in 1. svetovne vojne namreč formalno italijanska, dejansko pa naša familija Devetak kuha in streže in nataka (več kot 600 etiket!) tako, da kani v svojo bližino zvabiti marsikateri slovenski želodec. Otroke recimo že v prvem šusu dobijo na svojo stran bodisi z izjemno močno kokošjo supeto, prelito prek mlincev, ali pa z raznobarvnimi plastmi odprtega raviola, ki jih ločuje po zeliščih dišeč fin ragu divjega prašiča, če pa to ni dovolj, jih skončajo s kolekcijo drobnega peciva ob koncu. Ali pa s kakšno drobtinico, ki jim jo namenita guštajoča roditelja od svojih degustacijskih špur. Iz raznolike ponudbe kreativnih nadgradenj čvrste kraške baze gre na piedestal najprej postaviti hrustljavo ocvrt polpet iz polenovke, ki bi jim ga zavidali celo v marsikaterem katalonskem tapas baru, pa tudi z visoko kuhinjo spogledujoč se kozarec za vlaganje, napolnjen z mehko polento z jurčkovimi kockami, omako iz sira tabor, bazilikino peno in sončničnimi semeni. Nedaleč zadaj sta domačijska bovlica kvašenih cmočkov z do mehkih osnovnih mišičnih vlaken zdušenega zajčjega žvaceta ter na male njokce razstavljene kombinacije testo-češpa-putr-cimet-cukr.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?