9. 8. 2013 | Mladina 32 | Družba
Laboratorijska farma
Prva javna degustacija govedine, ki ni od mrtve krave
Dodatki so ostali nedotaknjeni. Preizkuševalce je zanimalo samo meso.
Nekoliko suho in brez okusa, a zelo podobno navadni pleskavici. Tako je prav poseben hamburger, ki so ga postregli v ponedeljek v Londonu, opisal eden od izbrancev, ki jim ga je bilo omogočeno poizkusiti. Meso v tej goveji pleskavici, postreženi v oddaji, ki so jo predvajali prek interneta, nikoli ni bilo del krave. Zraslo je v petrijevki v laboratoriju dr. Marka Posta, nizozemskega strokovnjaka za tkivno inženirstvo z Univerze v Maastrichtu. Natančneje, v petrijevki s hranilno tekočino so v majhne trakove mesa zrasle mišične celice, vzete iz ramenskega dela dveh živih ekološko rejenih krav. Za 140-gramsko pleskavico je bilo potrebnih kar približno 20 tisoč teh trakov govejega mišičevja, za kar je Postova ekipa porabila dve leti in 250 tisoč evrov, ki jih je prispeval do ponedeljka skriti mecen, eden od ustanoviteljev Googla Sergey Brin.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.