|  Družba

Slovenija 20 let na spletu

Mat'kurja

Mat'kurja

Natanko pred 20 leti, novembra 1993, so na Institutu Jožef Štefan (IJS) vzpostavili spletni strežnik s prvimi slovenskimi stranmi in spletno predstavitvijo Slovenije. Slednja je bila zelo odmevna, saj je bila leto kasneje skupaj s predstavitvijo Japonske izbrana za najboljšo predstavitev države na svetu. Prve slovenske strani je novembra 1993 vzpostavil Mark Martinec skupaj s sodelavci v Nacionalnem superračunalniškem centru na IJS, in sicer na računalniku CONVEX C3860. Sledile so vzpostavitve spletnih strani univerz in akademsko-raziskovalnih ustanov, kmalu pa so se na spletu predstavili tudi slovenska podjetja, mediji in državna uprava.

Slovenija se je tujcem tako kazala kot dinamična in tehnološko napredna država, so v sporočilu za javnost zapisali v javnem zavodu Akademska in raziskovalna mreža Slovenije (Arnes).

Strežnik so potem 1. marca 1996 v sodelovanju z uradom vlade za informiranje preoblikovali v projekt Mat'kurja. Slednji je prvih mesecih v povprečju odprl šest strani na minuto in je omogočal 1500 različnih povezav. Mat'kurja je bila dolga leta najbolj obiskana slovenska spletna stran.

Ob obletnici so na IJS vzpostavili spominsko spletno stran http://www.ijs.si/slo/hist/20/, kjer bodo postopoma dodajali vsebine, ki bodo opisovale prva leta slovenskega spleta. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.