Boštjan Napotnik

 |  Mladina 2  |  Konzum

Ravnovesje

Dam, Nova Gorica

  • ocena: 5 / 5

Listnati tramezini

Listnati tramezini

Restavracija in vinski bar Dam
Ulica Vinka Vodopivca 24, Nova Gorica
Tel.: 05 333 11 47
www.restavracija-dam.si
Bližina Italije vpliva tudi na odpiralni čas: od ponedeljka do četrtka kuhajo od 11. do 15. in od 19. do 23. ure, ob petkih zvečer potegnejo uro dlje, ob sobotah pa tudi, a se samo večerja. Nedelja je namenjena počitku.

Fino:
krožnik morskih predjedi
z rumenjakom in tartufi polnjen krompir
tun v hrustljavem ovoju iz sipine tinte

Ne tako fino:
prepečeni kruhki

Popolnoma reprezentativen, radodarno odmerjen in več kot zanimiv jedilnik vas bo v Damu stal 50 evrov.

Ko je Konzumova centrala za logistično načrtovanje ekspedicij v izdihljajih prejšnjega leta dežurnemu terenskemu moštvu na potni nalog zapisala besedico Dam, so se izvidniki že videli v prazničnem razpoloženju poležavajoče na domačem kavču. Dokler ni nekdo opazil velike začetnice, ki je praznično izležavanje odložila vsaj še za eno furo do obrobja Nove Gorice in nazaj.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,5 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje:

Boštjan Napotnik

 |  Mladina 2  |  Konzum

  • ocena: 5 / 5

Listnati tramezini

Listnati tramezini

Polnjen krompir

Polnjen krompir

Restavracija in vinski bar Dam
Ulica Vinka Vodopivca 24, Nova Gorica
Tel.: 05 333 11 47
www.restavracija-dam.si
Bližina Italije vpliva tudi na odpiralni čas: od ponedeljka do četrtka kuhajo od 11. do 15. in od 19. do 23. ure, ob petkih zvečer potegnejo uro dlje, ob sobotah pa tudi, a se samo večerja. Nedelja je namenjena počitku.

Fino:
krožnik morskih predjedi
z rumenjakom in tartufi polnjen krompir
tun v hrustljavem ovoju iz sipine tinte

Ne tako fino:
prepečeni kruhki

Popolnoma reprezentativen, radodarno odmerjen in več kot zanimiv jedilnik vas bo v Damu stal 50 evrov.

Ko je Konzumova centrala za logistično načrtovanje ekspedicij v izdihljajih prejšnjega leta dežurnemu terenskemu moštvu na potni nalog zapisala besedico Dam, so se izvidniki že videli v prazničnem razpoloženju poležavajoče na domačem kavču. Dokler ni nekdo opazil velike začetnice, ki je praznično izležavanje odložila vsaj še za eno furo do obrobja Nove Gorice in nazaj.

Pa v zapisniku s terena ni opaziti nobene slabe volje, nasprotno: ekipa v diskretno osvetljeni, silno moderno opremljeni restavraciji simpatij, ki si jih je pridobila z začetnim prigrizkom – tankimi in krhkimi, iz vlečenega testa in zelišč zloženimi tramezini, v sončni mešanici olivnega olja in belega balzamičnega kisa kopajočim se sardonom ter kroglicami skute, ki so bile videti in so dišale natančno tako kot črni tartufi – in zapisanim izborom in cenovno politiko vin (buteljka malvazije 2009 Edija Simčiča za 18 evrov!), ni zapravila do konca večera. Nasprotno: po kolekciji na kamnit krožnik zloženih hladnih vodnih miniatur – ostriga s pasijonkino kremo, škamp s kaviarjem in sipinim želejem, tunin tatarski s pomarančno marmelado in vasabijem, brancinov sašimi z zamrznjenim olivnim oljem in sipino-paradajzovo žele kocko, marinirana kozica z v šminko zamaskirano pasijonkino zmrzlino – smo se počutili že bolje kot doma.

Da se v Damu enako angažirano (in uspešno) kot sodobnih kompleksnih kreacij lotevajo preprostih krožnikov, smo ugotovili ob krasnih, kot drva v klaftre zloženih v pečici pripravljenih kapelungah ter ob obeh paštah: z vrhunsko vhodno sestavino tretiranih rezancih s tartufi ter (sicer v ultra kičastem krožniku v obliki mega školjke postreženih) črnih špagetih z izjemnim in silno pestrim ragujem iz morskega življa; da veliko dajo na natančnost izvedbe, pa ob celem pečenem krompirju, v katerem se je skrival s tartufi odišavljen tekoč rumenjak. Spektakularen, v hrustljav črn ovoj iz sipinega črnila ovit file tuna je bil s komplementarno frišnim pirejem z limeto v ustih še boljši kot na pogled, do popolne mehkobe počasi kuhane telečje ličnice s pripadajočo omačno-pirejsko-zeliščno opremo pa so dokazale, da se znanje kuharije v Damu ne konča na morski obali.

Lovljenje ravnovesja med vrhunsko izvedeno klasiko in korajžno ustvarjalnostjo se je nadaljevalo v trisu prikupno razstavljenih sladic – tiramisuja, milefoglie in hruškove krostate, tako da v zaključni misli edino pripombo namenimo res pretrdo zapečenim kruhkom, tako da damovcem z mirno vestjo podelimo naše najvišje priznanje.