Marjan Horvat

 |  Politika

Glas za drugačno Evropo

Koalicija Združena levica - leva politična opcija v pravem pomenu

Za drugačno, socialistično Evropo!

Za drugačno, socialistično Evropo!
© KZL

Iniciativa za demokratični socializem – gibanje mladih slovenskih levičarjev, ki si prizadeva za (postopno) revolucijo iz sedanjega sistema v sistem demokratičnega socializma, vključno z odpravo (neoliberalnega) trga in konkurenčnosti za vsako ceno – se je danes na kongresu uradno povezala s Stranko za trajnostni razvoj Slovenije (TRS) in Demokratično stranko Dela (DSD) v Združeno levico, ki bo, skupaj s sestrskimi strankami, kot so grška Siriza, nemška Die Linke, francoska Parti de Gauche, nastopila na skorajšnjih volitvah za evropski parlament. Volitve bodo 25. maja.

Kongres je v ljubljanskem hotelu Union pričel igralec Boris Kobal z recitalom »Zakaj sem postal socialist«.

Kongres je v ljubljanskem hotelu Union pričel igralec Boris Kobal z recitalom »Zakaj sem postal socialist«.
© KZL

Z Združeno levico imajo tudi slovenski državljani in državljanke možnost voliti levo stranko v pravem pomenu besede, s svojim glasom zanjo pa lahko posredno podprejo tudi Aleksisa Ciprasa, predsednika grške Sirize, radikalne leve stranke, ki na listi Stranke evropske levice kandidira za predsednika Evropske komisije. V Združeni levici sporočajo, da se bodo »borili za pravice delavcev, varovanje okolja in predvsem proti nenasitnim interesom kapitala. Združena levica je jasna alternativa liberalnim in konzervativnim silam, ki so v zadnjih dvajsetih letih vodile in še vedno vodijo državo«. Poudarjajo tudi, da želi Združena levica »slovenskim volivcem ponuditi možnost, da glasuje za drugačno Evropo. Ne za Evropo sebičnih in kratkovidnih interesov kapitala, temveč za Evropo delovnih ljudi, resnične blaginje in sonaravnega razvoja – za socialistično Evropo«.

Častni gost kongresa Aleksis Cipras.

Častni gost kongresa Aleksis Cipras.
© Borut Krajnc

Kongres je v ljubljanskem hotelu Union pričel igralec Boris Kobal z recitalom »Zakaj sem postal socialist«, v kulturnem delu kongresa pa so nastopili tudi Ksenija Jus in Buldogi s Pesmijo upora. Častni gost kongresa Aleksis Cipras je po bučnih pozdravih občinstva v petnajstminutnem zanosnem nagovoru najprej spregovoril o tem, kako pomembno je, da se levica združi v boju za ukinitev neoliberalnih politik v Evropi. »Neoliberalizem bomo vrgli v smeti, kajti kriza evroobmočja je kriza neoliberalne paradigme«. Nato je opisal razmere v Grčiji in odnos Bruslja do grške krize, kar je povzročilo vsesplošno osiromašenje Grčije. Dejal je, da je tudi komisar Olli Rehn pred mesecem priznal, da je leta 2010 Evropa žrtvovala Grčijo zato, da bi rešila nemške, francoske in druge velike banke. »Odločili so se, da v Grčiji povzročijo humanitarno krizo brez primere v mirnodobnih časih, da bi le rešili evropski kazino kapitalizem,« je dejal gostujoči grški politik in poudaril, da je reševanje krize z javnimi sredstvi in sredstvi upnikov recept za širjenje krize in vsesplošno destabilizacijo.

Matjaž Hanžek, Violeta Tomič in Luka Mesec

Matjaž Hanžek, Violeta Tomič in Luka Mesec
© KZL

Po njegovem je rešitev neposredna dokapitalizacija bank v težavah iz sredstev Evropskega stabilizacijskega mehanizma brez pogojevanja z makroekonomskimi politikami. Zanj prodaja državnega premoženja »pomeni zmanjševanje kapitala države, da bi se dokapitaliziralo njene banke. To ni rešitev, temveč poglabljanje težav«. V isti sapi pa je posvaril tudi Slovenijo pred izgubo suverenosti, saj dejansko »uveljavljate politiko trojke le zato, da bi preprečili njen prihod... V tej igri ne moremo zmagati z njihovimi goljufivimi kartami. Zamenjati moramo ves komplet kart…«

© Borut Krajnc

Kot predsednik Evropske komisije bi se Cipras zavzemal za prenehanje krutih varčevalnih ukrepov, za uveljavljanje prave demokracije v EU in njenih članicah, za onemogočanje tistih družbenih procesov in sil povsod v Evropi, ki podžigajo nacionalistične težnje, desničarski populizem in ekstremizem; za ponovno vzpostavitev solidarnosti med mladimi, delavci, upokojenci in brezposelnimi. V tem kontekstu Cipras poudarja potrebo po emancipaciji vseh segmentov družbe, namesto neoliberalne likvidacije družbe. »Gre za mandat upanja in sprememb v Evropi. Ker Evropa, ki jo živimo, ni naša Evropa. To je Evropa neoliberalnega konsenza konservativcev, liberalcev in vodstva socialdemokratov«. Ob tem je še pribil: »Evropska unija bo demokratična, ali pa bo izginila. Mi se borimo za demokratično, socialno in ekološko Evropo. Na majskih volitvah bo evropska elita slišala naš glas: Gotof si. To sta besedi, ki bi ju morali grška gospodarska oligarhija in njeni politični zaščitniki čim prej slišati. Gotof si.« Cipras je poudaril, da »neoliberalizem ni niti naraven pojav, niti nepremagljiv. Prepričani smo, da bo Evropska levica pozitivno presenečenje na majskih volitvah. Prihodnost Evrope je na levici. To bo maj evropske levice. To bo maj upanja in sprememb v Evropi«.

V Združeni levici sporočajo, da se bodo »borili za pravice delavcev, varovanje okolja in predvsem proti nenasitnim interesom kapitala.

V Združeni levici sporočajo, da se bodo »borili za pravice delavcev, varovanje okolja in predvsem proti nenasitnim interesom kapitala".
© KZL

Na kongresu so nastopili tudi Dominik Heilig iz nemške stranke Die Linke in predstavniki političnih strank, ki oblikujejo koalicijo Združene levice. V imenu TRS-a Matjaž Hanžek, v imenu DSD-a Violeta Tomič, sklepni nagovor na kongresu pa je imel Luka Mesec, član vodstva Iniciative za demokratični socializem. In kot se spodobi za takšen zbor, so na koncu skupaj zapeli Internacionalo.

Zmaga!

Zmaga!
© Borut Krajnc

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.