Denis Vičič

 |  Svet

Slovenija sokriva trpljenja Palestincev: v Izrael tudi naše orožje

Kljub pozivom mednarodne skupnosti, naj se spopadi med Izraelom in Hamasom prenehajo, judovska država stopnjuje bombardiranje Palestincev. Tridnevni muslimanski praznik ramazan bajram, ki zaključuje enomesečno postenje, je, kot kaže, v krvavo rdečo »pobarvala« tudi slovenska vojaška oprema. Po podatkih Amnesty International Slovenije bo iz Slovenije v Izrael letos prodanih za sto tisoč evrov rezervnih delov za vojaška vozila, Izrael pa je od leta 2004 iz Slovenije uvozil za šest milijonov evrov vojaške opreme in orožja. Več>>

Varnostni svet Združenih narodov ni bil uslišan. Izrael po pozivu>>, naj se strani umirita, bombardiranje še stopnjuje>>. In ponovno je zadel šolsko poslopje v Gazi>>, ki je služilo kot zatočišče misije Združenih narodov za palestinske begunce. Ubitih naj bi bilo 40 ljudi, kar je število umrlih v več kot 20-dnevnem obstreljevanju dvignilo na okrog 1200. Ranjenih je v bolnišnicah v Gazi še šestkrat toliko. Poleg pisma osuplega norveškega zdravnika, ki je prostovoljec v Gazi>>, je po družabnih omrežjih zaokrožila tudi fotografija jokajočega zdravnika>> – v razmislek, kako hudo mora biti, da se še tisti, ki so vajeni gledati grozote, ne morejo zadržati.

Razen pozivov, naj se napadi Izraelcev le umirijo, in izražanju solidarnosti s prebivalci Gaze, ki so edini dejansko nastradali v ponovno oživelem izraelskopalestinskem sporu, se zahodnjaki počutimo oddaljene od dogajanja. Pa smo dejansko tudi sami njegov del.

Amnesty International Slovenija je objavil poziv>> ministru za obrambo Romanu Jakiču, naj ustavi izvoz orožja v Izrael. Da, v Izrael orožje izvaža tudi Slovenija.

»Med leti 2004 in 2013 je bilo iz Slovenije v Izrael izvoženih za skoraj šest milijonov evrov orožja in druge vojaške opreme. Med njimi so bile naprave za vodenje ognja, deli za kopenska vozila, gladkocevno orožje, strelivo in vojaški eksplozivi,« so zapisali pri AI.

»Tudi za letos je še načrtovan izvoz rezervnih delov za vojaška vozila v vrednosti 103.020 evrov. Ker obstaja močan sum, da bo to orožje uporabljeno za napade na civiliste in druge hude kršitve mednarodnega humanitarnega prava in prava človekovih pravic, Vlado RS pozivamo, naj nemudoma sprejme odločitev o ustavitvi nadaljnjega izvoza orožja in druge vojaške opreme v Izrael,« so še dodali v pozivu, ki ga lahko podpišete tudi bralci.

Zakaj sploh ta poziv? V AI opominjajo, da je slovenski parlament ratificiral Mednarodno pogodbo o nadzoru trgovine z orožjem (ATT). Njene določbe državam prepovedujejo transfer orožja in streliva, če vedo, da bo to orožje uporabljeno za izvajanje ali pomoč pri hudih zlorabah človekovih pravic.

Pogodbo je aprila 2013 sprejela Generalna skupščina Združenih narodov. Od takrat jo je podpisalo 118 držav, ratificiralo pa 41. ZDA še ne.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.