Jure Trampuš

 |  Politika

Evropska poslanka SDS zaposlila Janševega sina in to poskušala skriti

Političen nepotizem

Interni imenik bruseljskega parlamenta, kjer je vidno ime Žana Janše.

Interni imenik bruseljskega parlamenta, kjer je vidno ime Žana Janše.

Časopis Dnevnik je v petek objavil zgodbo o asistentu evropske poslanke Patricije Šulin, ki se je na lanskih evropskih volitvah na listi SDS prvič prebila v bruseljski parlament. Vsi evropski poslanci imajo svoje asistente, gre za kabinetne zaposlitve, pri izbiri svojih pomočnikov so poslanci samostojni.

Asistent Šulinove ni kdor koli. Gre za Žana Janšo, najstarejšega sina Janeza Janše, strankarskega šefa Patricije Šulin. Žan Janša do sedaj ni nikoli javno deloval v politiki, niti v stranki, tako naj bi ostalo tudi sedaj. Njegovega imena med akreditiranimi pomočniki ni. Zaposlitev Žana Janše so poskušali prikriti.

Je pa zato njegovo ime dosegljivo v internem imeniku bruseljskih uradnikov, politikov in asistentov. Višino plače Žana Janše določa sicer evropska poslanka, ti imajo mesečno na voljo nekaj več kot 20.000 evrov za plačilo svojih pomočnikov in drugih storitev.

Zakaj so zaposlitev Žana Janše prikrili, ni težko ugotoviti. Stranka SDS govori o korupciji in nepotizmu, o skriti državi, o dogovorjenih poslih.

Interni imenik bruseljskega parlamenta, kjer je vidno ime Žana Janše.

Interni imenik bruseljskega parlamenta, kjer je vidno ime Žana Janše.

A ne gre samo za slabo skritega sina Janeza Janše, v Bruslju je zaposleno tudi njegovo dekle Maja Mikanec, kot asistentka druge evropske poslanske SDS Romane Tomc. Mikančeva je bila v Bruslju nekoč že zaposlena, delala je kot asistentka nekdanje evropske poslanke SDS Zofije Mazej Kukovič, hkrati pa je v času Janševe druge vlade v njegovem kabinetu delala hčerka Mazej Kukovičeve.

Tudi Nika Janša, hčerka predsednika SDS, je dobila svojo prvo pravo službo na nenavaden, po mnenju komisije za preprečevanje korupcije na celo »koruptiven način«. Skupaj s Tadejem Tankom, sinom Jožeta Tanka, šefa poslanske skupine SDS, se je zaposlila v državnem podjetju Plinovodi na prirejenem razpisu.

Zaposlovanje družinskih članov je bilo v evropskem parlamentu nekoč razširjeno. Pred ducat leti je tako kot asistentko svojo hčerko Bojano zaposlil tudi Miha Brejc. Zaradi nepotizma je evropski parlament spremenil prakso, po kateri evropski poslanci v svojih pisarnah ne smejo zaposlovati ožjih družinskih članov. (pdf: stran 25)

Gre v primeru Žana Janše za kršitev etičnih pravil? Pravno formalno ne. Gre za političen nepotizem in namerno skrivanje, torej nedopustno politično prakso? Jasno.

Tisti, ki javno pridigajo o očiščenju slovenske politike, so sami najbolj umazani. In hkrati tisti, ki najbolj govorijo o potratnem javnem sektorju, svoje sorodniki zaposlujejo točno tam.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.