4. 9. 2015 | Mladina 36 | Konzum
Gamsova zmaga
Pri planinskem orlu, Stahovica
Narezek
Gostilna Pri planinskem orlu
Stahovica 20
Tel.: 01 832 54 10
Planinski orel prhuta s kuharskimi krili od ponedeljka do petka od 10. do 22. ure, ob sobotah potegne do polnoči, ob nedeljah pa skrajša do 20. ure.
Ambient:
s prostornim prezidkom dodobra razširjena podalpska oštarija s karirastimi prti in ne preglasno narodnozabavko v zvočnikih
Napitki:
poleg odprtih hišnih se komajda najde kakšna vinska butelja; glede na divjačinsko usmeritev bi se vsaj krepkih rdečih spodobilo imeti več
Dostopnost:
s parkirnim mestom – razen ob nedeljskem prime timu – ne bi smeli imeti težav, gibalno ovirane čaka niz stopničk
Fino:
gams v smetanovi omaki
jurčki z jajci
Ne tako fino:
preslane sušene mesnine
telečji rajželjc
Obilna jagrska pojedina pri planinskem orlu stane okrog 30 evrov.
»Dvignimo razpoloženje, bratje, naj nas krila planinskega orla poneso visoko nad sivino vsakdanjika ...« je poetsko-motivacijske metode na inšpektorski trojki, napoteni na začetek doline Kamniške Bistrice, preizkušal njen vodja. Duha ekipe je s tem resda dvignil na – za te težke čase še posebej – zavidanja vredno raven voljnosti, ni pa imel prevelikega vpliva na to, kako se bo na vse skupaj odzvalo meso. Performans tega je bil v rokah Stahovičanov, ki že desetletja – in sodeč po do precej impozantnih razsežnosti ekspandiranih prostorskih zmogljivostih uspešno – furajo gostilno Pri planinskem orlu. Ta je – ob obveznih nedeljskih kosilih za alpskega zraka, goveje župe, pečenk, pohanja in štrudljev željnih sprehajalcev – ponudbo zašpičila v divjačinsko smer, zatorej se ne gre čuditi, da smo že na obilno (tudi z nepotrebnijami tipa paradajzi, trdo kuhana jajca in štacunski sir, ki bi jih bilo, podobno kot so naredili s kislimi vloženinami, bolje prestaviti na ločen krožnik) obloženem narezku ob zaseki našteli izdelke štirih različnih živali. Skupna točka vseh postreženih sušenih delicij je bila precej preradodarno odmerjena sol, ki nas je potem vse užejane zbudila še sredi noči. Sicer pa je bil nedolžno, skorajda že dietetično nemasten jelenov pršut ustrezen antipod lepo omaščenim rezinam merjaščeve sušene noge, gamsova suha klobasa in medvedova salama pa sta bili korektna primerka tovrstnega gorenjskega rokodelstva.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?