Neža Mlakar

 |  Družba

Protirasistični pohod – Refugees welcome!

© Facebook

V sredo, 9. septembra, bo v Ljubljani ob 17. uri na Prešernovem trgu potekal protirasistični pohod v podporo beguncem. Organizatorji (Protirasistična fronta brez meja) vas na Facebooku pozivajo, da z udeležbo pokažete, da vam ni vseeno. Ostro obsojajo dejanja vse več držav članic EU, ki so se odločile za gradnjo ograj in zidov ter sprejemanje ukrepov, »s katerimi utrjujejo evropski apartheid«.

»Vse te represalije se upravičujejo skozi diskurz "varnosti". Zavračamo idejo varnosti, ki se napaja v rasizmu in strahu. Nočemo živeti v svetu, obdanem z bodečimi žicami in zidovi! Ne bomo nemočno opazovali morije in nasilja nad tistimi, ki bežijo pred vojno in iščejo boljše življenje.« Zato so zapisali, da se odločno zoperstavljajo migracijskim politikam in praksam EU in držav članic ter »vsem izključujočim naracijam, ki se oplajajo iz sedimenta nacionalnih držav. Boljše življenje si lahko zgradimo le skupaj! Namesto oviranja migrantov zahtevamo svobodo gibanja za vse. Namesto obstoječe azilne politike zahtevamo pravico do bivanja za vse. Namesto nenehnih notranjih kontrol zahtevamo varne koridorje za vse. Namesto životarjenja v pogojih nenehne krize si bomo skupaj zgradili radostno življenje.«

»Pokaži, da nisi rasist in ksenofob ter da je svet mnogoterih svetov mogoč! Niti meje nas ne bodo ustavile!« so besede, s katerimi zaključujejo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.