13. 11. 2015 | Mladina 46 | Družba
Zdravje na obroke
Zapleteno podzemlje zdravega prehranjevanja
Škodljivost rdečega in predelanega mesa, ki jo razkrivajo epidemiološke raziskave, ni povezana z načinom vzreje živali, temveč z osnovnimi sestavinami mesa, snovmi, ki nastajajo pri toplotni obdelavi, in snovmi, ki jih uporabljajo v postopku predelave. (na fotografiji pršutarna v Langhiranu v Italiji)
© Gettyimages
Letošnja izdaja Evropskega kodeksa za boj proti raku ključne prehranske nasvete strne v tri točke: 1. jejte veliko polnovrednih žit, stročnic, zelenjave in sadja; 2. omejite vnos visokokalorične hrane in se izogibajte sladkim pijačam; 3. izogibajte se predelanemu mesu, omejite vnos rdečega mesa in zelo slane hrane.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.