4. 12. 2015 | Mladina 49 | Družba
»Živi del Evropske prestolnice kulture«
Za zdaj majhna zgodba, ki ponuja odgovor na vprašanje, kako ohraniti male kmetije in domačo hrano
Prodajalka Ksenija Kožar, ki je v Dobrini že od ustanovitve, predlaga, da bi kmetje za dobro prodajane izdelke sami znižali odkupne cene in tako prispevali k večji prodaji in postali konkurenčni veletrgovcem
Kmetovalka Marija Bezjak iz Zgornje Voličine, vasi v Slovenskih goricah v bližini Maribora, ima dva hektara veliko kmetijo, na nekaj deset arih pridelovalne površine, na prostem in v rastlinjakih, pa prideluje zelenjavo. Z možem sta izgubila zaposlitev in Marija se je odločila prodajati pridelke na mariborski tržnici in v zadrugi Dobrina, v katero se je včlanila pred petimi leti. Zadruga Dobrina je pravzaprav manjše pridelovalce, kot sta Bezjakova, rešila pred propadom. Marsikomu drugemu pa ponuja dodaten vir zaslužka. Bezjakova zatrjuje, da je »sodelovanje z zadrugo korektno. Na vsakomesečnih sestankih se skupaj dogovorimo o odkupnih cenah. Zadovoljna sem, še bolje pa bi bilo, če bi zadruga odkupila več mojih pridelkov, saj bi tako lahko povečali pridelavo na kmetiji.«
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.