11. 12. 2015 | Mladina 50 | Konzum
Lačnga pa zdravga!
Praznični sejem, Stara Ljubljana
Istrske žganice (Kongresni trg)
Gostinske stojnice v Stari Ljubljani
Prešernov, Kongresni in Pogačarjev trg ter Breg in Cankarjevo nabrežje
Ljubljanske praznične stojnice bodo do 3. januarja 2016 segrevale vino in pekle mleto meso vsak dan od 10. do 24. ure.
Ambient:
Modičeva bolj ali manj posrečena razsvetljava, zelene lesene hiške in večinoma jingle-bells/turbo/harmonikarsko zvočenje
Napitki:
klasičnim kuhancem in medicam se pridružujejo segreti viskiji, punči in žganice, pa tudi pivo, celo čisto fleten točeni božični temni kratochwill
Dostopnost:
parkirajte, kjer je prosto, nato pa na špancir po granitnih kockah
Fino:
da vedno srečaš koga, ki ga poznaš
Ne tako fino:
monotonost in kakovost ponujene hrane
občutek praznične molže
Kuhanci večinoma stanejo okrog 1,8 evra, prigrizki pa se začnejo severno od treh evrov.
»Ne le da živimo in delamo v najlepšem mestu na svetu; živimo in v vrstah stojimo tudi v mestu, kjer december traja kar 36 dni!« je 27. novembra popoldne, preklinjajoč v z javnim prižiganjem okrasnih brlivk povzročenem zastoju, bentila izvidniška trojka ter soglasno sprejela sklep, da bo v izogib podobnim blokadam od zdaj natančneje spremljala koledarske akrobacije mestne vrhuške. Ker je bilo težko verjeti, da so vse te množice prišle v mesto le gledat lučke, je bil soglasno sprejet še en sklep: pod drobnogled bomo vzeli, kakšen živež in napitke prestolničarji ponujajo na prazničnih stojnicah. Glede na bliskovit razvoj uličnega guštiranja, ki smo mu bili z Odprto kuhno na čelu priča zadnja leta, smo se nadejali obilja zanimivih prigrizkov tudi v ekstenzivnem prazničnem veselovanju. In dejansko se nam je na prvi postaji, v lopi, postavljeni pri maketi na Prešercu, zdelo, da bo fino, saj so na obsežnem jedilnem listu ponujali celo popečeni kruh z zaseko in zapečeno polento s pršutno-radičnim točem. Juhej! Ampak samo, dokler ne dobiš krožnika: oboje, polento in kruh, popekajo le kakšnih 15 sekund, nato pa prvo takoj zalijejo s točem, drugega pa premažejo z gorenjsko tankim slojem gorenjske zaseke. Druga ponudba na Prešernovem trgu je skoraj izključno čevapčičarsko-klobasarska, kar še bolj velja za stojnice na Pogačarjevem trgu, kjer ob grmadah že dolgo pečenih plesk in kombinacije brezokusno gumastih dimljenih reber ter preplozanega kislega zelja glasno strežejo še i-tebe-sam-sit-kafano soundtrack.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?