Izak Košir, STA

 |  Svet

V Jemnu zgolj v zadnjem letu ubitih več kot 900 otrok

Otroci v Jemnu

Otroci v Jemnu
© Rod Waddington / WikiCommons

V Jemnu je bilo v zadnjem letu vsak dan v povprečju ubitih ali ranjenih šest otrok. Tako v poročilu o razmerah v tej državi opozarja Unicef. Ob tem vse strani, vpletene v konflikt, poziva k prenehanju spopadov in sprejetju politične rešitve. V zadnjem letu je bilo ubitih več kot 900 otrok, ranjenih pa več kot 1300, kar je skoraj sedemkrat več kot v letu 2014. Otroke ubijajo tudi v šoli ter na poti v šolo ali iz nje, navaja Unicef, ki je samo lani potrdil več kot 50 napadov na šole.

"Otroci plačujejo najvišjo ceno v vojaškem konfliktu, ki se jih sploh ne tiče. Mnogo jih je bilo ubitih ali poškodovanih v spopadih, tisti, ki so preživeli, pa še naprej tvegajo svoja življenja. Otroci niso varni nikjer v Jemnu. Ogroženi so tudi med igro in spanjem," je opozoril Unicefov predstavnik v Jemnu Julien Harneis.

S stopnjevanjem spopadov je pogostejše tudi novačenje otrok v bojne sile. Otroci pri tem prevzemajo vse bolj aktivne vloge, stražijo nadzorne točke in nosijo orožje. V zadnjem letu je Unicef potrdil 848 primerov novačenja otrok, ki so bili stari deset let ali več. Država se zaradi vojskovanja spopada s pomanjkanjem in prekinitvami dostopa do goriva, vode in virov hrane, kar še dodatno onemogoča izvajanje nekaterih osnovnih storitev.

Ob tem ocenjuje, da je v zadnjem letu zaradi bolezni, ki bi jih lahko preprečili, umrlo skoraj 10.000 otrok, mlajših od pet let, vzrok pa tiči v slabem stanju ključnih zdravstvenih storitev, kot so cepljenje ter zdravljenje diareje in pljučnice. Gre za 10.000 dodatnih smrtnih žrtev, poleg 40.000 otrok, ki v Jemnu vsako leto umrejo pred petim letom starosti.

Unicef opozarja, da je bil Jemen, ki je najrevnejša država v regiji in ena od najrevnejših držav na svetu, v zadnjem letu potisnjen na rob obstoja. Skoraj deset milijonov otrok ali 80 odstotkov vseh otrok v državi potrebuje nujno humanitarno pomoč. Več kot dvema milijonoma otrok grozijo diarejske bolezni, 320.000 pa akutna podhranjenost, navaja organizacija.

Kljub nasilnim spopadom v državi, omejenemu dostopu do pomoči potrebnih in pomanjkanju financiranja so lahko Unicef in njegovi partnerji zagotovili programe prehranske pomoči, dostop do varnih voda in programe imunizacije za milijone otrok in žensk.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.