3. 6. 2016 | Mladina 22 | Konzum
Mediteranska dieta
Rosenbar, Gorica
Brancin, kanoča, kozica
Restavracija Rosenbar
Via Duca D’Aosta 96, Gorica, Italija
Tel.: +39 0481 522 700
Iz Rosenbara diši po ribah vsak dan, razen v nedeljo in ponedeljek – za kosilo od 12.30, za večerjo pa od 19.30.
Ambient:
klasična italijanska restavracija, ki je zadnjih nekaj desetletij niso kaj veliko spreminjali; v zvočnikih so sukali umirjen, a karakteren jazz
Napitki:
v steklenicah so zbrana tako rekoč vsa zvezdniška imena z italijanske strani Brd in Krasa, pri Bensovih (La Castellada) za hišno vino odkupijo celotno polnitev simpatično pitnega belega cuveeja
Dostopnost:
če boste imeli srečo, boste parkirno mesto ujagali na ulici pred restavracijo; ta je pritlična, zato za gibalno ovirane ni zaprek
Fino:
panirani sardoni
niz hladnih prigrizkov
Ne tako fino:
(pod)povprečne sladice
Za pogrinjek, niz šestih hladnih prigrizkov, prepolovljeno porcijo pašte, glavno jed in sladico smo v Rosenbarovo kaso vplačali 50 evrov.
»A pa vi dejansko mislite, da je Gorica že eno mesto?« je na izpitu za pridobitev mednarodne licence specializante Konzumove inšpektorske akademije izzivalno vprašal član ekspertne skupine za mednarodne in strateške študije. Enoznačnega odgovora ni dobil – pa saj ga niti ni mogel, toda mimo dejstva, da se padla ograja in izpraznjene kabine na mejnih prehodih vendarle nekje poznajo, zagotovo ne moremo. Drži tudi to, da se na vsaki strani meje (in mesta) še vedno držijo sebi (in svoji državi) lastnih gostinskih šeg. Starogoriški Rosenbar je, recimo, že eden od takih trdno stoječih stebrov pristne laške kuharije. Toda še bolj kot hrana kani zdolgočasenega »a je blo dobr?« spraševanja navajenega obiskovalca slovenskih gostiln razveseliti demonstracija oštirstva, kot ga razume in izvaja Rosenbarov gospodar: k vsaki mizi prinese dnevni, na roko napisani jedilni list, gostom preprosto razloži vsako jed (pove tudi, česa morebiti že zmanjkuje, katere ribe so gojene, katere divje ...) in na hitro predstavi ponudbo vin. Tako se dela – da gostje vedo, pri čem so in kako se bodo obrnili.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?