12. 8. 2016 | Mladina 32 | Konzum
Na pravi poti
Piranski ribič, Piran
© Vongole v buzari
Piranski ribič, Piran
Gortanova 1, Piran
Tel.: 05 993 91 25
Ribiči, kuharji in natakarji sredi Pirana obratujejo vsak dan od 10. do 24. ure.
Ambient: pri vratih Marciana je postavljenih nekaj miz, sicer pa je na voljo tudi notranja, od devetdesetih let še nič kaj predelana jedilnica; v zvočnikih poje komercialec s kvotami
Napitki: spodobno in pitno hišno Korenikovo malvazijo točijo za evro/dl, v vitrini je tudi nekaj bricev, po številu polnitev prednjači Kristančič (Pavo)
Dostopnost: iz katere od piranskih garaž se peš odpravite v piranske labirinte; arhitekturnih ovir za gibalno ovirane ni
Fino:
vongole v buzari
hobotnica z bučnim (!) oljem in radičem
Ne tako fino:
riba iz pečice
oprema njokov, polnjenih z brancinom
Za poker hladnih predjedi, raviole in polnjene njoke smo plačali po 12, frito misto 15, vongole 14, polkilsko ribo 20, sladice pa po 3 evre in pol.
»A lahko s seboj vzamemo še Beara Gryllsa?« je zapečkarski del Konzumove odprave napovedano sobotno vožnjo proti slovenskemu obalnemu pasu primerjal z ekstremno divjimi razmerami, v katerih se po navadi pusti snemati najznamenitejši svetovalec za preživetje. Drugi člani ekspedicije so pot videli bolj v luči treninga v potrpežljivosti in fatalizmu, obojega pa je zmanjkalo malo pred Strunjanom, ko smo se proti Belemu Križu in zgornji piranski garaži pognali po divjih ridah via Pacug in se nato ustavili pri prvi oštariji z relativno zanimivo vsebino na pri vratih obešenih tablah. Te so namreč z nekaterimi alinejami jasno nakazale, da tu obratujoče pobe – poleg prikaza polne pripravljenosti na mednarodno zasedbo gostov z uvodnim vprašanjem What language? – žene ambicija po biti malo drugačen od ribe na žar plošči z blitvo s krompirjem. Ta ambicija v nekaterih poskusih odzvanja prav simpatično – le kdo, recimo, bi si mislil, da se bo kombinacija hobotnice z drobno narezanim radičem in bučnim oljem v ustih obnašala tako lepo, da bo na mešanem krožniku hladnih predjedi posekala tudi nadstandardne sardone na šavor in na za grižljaj velik kos polente na debelo namazan bakalar? Je pa seveda res, da aromatske igrarije prinašajo tudi riziko: koščki sipe iz iste kolekcije so se v obilju agresivnega žajblja in drobnjaka, v katerega so bili vmešani, popolnoma izgubili.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?