Izak Košir

 |  Družba

Bodeča žica in njena politična zgodovina

Slovenijo bo ob izidu knjige obiskal francoski filozof Olivier Razac, ki opozarja, da vpletenost bodeče žice v treh največjih modernih katastrofah ni naključje

Bodeča žica na slovensko-hrvaški meji z britvicam podobnimi rezili.

Bodeča žica na slovensko-hrvaški meji z britvicam podobnimi rezili.
© Anže Petkovšek

V soboto, 26. novembra, bo v Atriju ZRC SAZU, predavanje francoskega filozofa Olivierja Razaca, ki od leta 2014 predava na Univerzi Grenoble Alpes v Franciji. V svojem delu se posveča predvsem načinom izvajanja oblasti v sodobnih družbah, pri čemer nadaljuje analize Michela Foucaulta. V zadnji v slovenščino prevedeni knjigi piše o bodeči žici, kateri je posvečen tudi sobotni dogodek. Bodeča žica ima za razmejevanje prostora čisto poseben položaj, pravi Razac. Na prvi pogled je namreč zgolj poljedelski instrument, orodje za uresničevanje pradavne funkcije: ograjevanja polja. Toda njena odločilna vpletenost v treh največjih modernih katastrofah naznanja, da je tudi privilegirani objekt za prostorski vpis oblastnih razmerij, značilen za moderni čas.

"Bodeča žica izhaja iz edinstvene radikalizacije prostorskih razmejitev. Izključiti, to odslej implicira potek meje med življenjem in smrtjo. Prav tako pa naznanja, da moderne razmejitve niso namenjene toliko političnim subjektom kolikor elementom populacije, s katero upravlja biopolitika. Vključeni niso nič manj animalizirani od izključenih. Tretjič, bodeča žica pojasnjuje vez med funkcionalno učinkovitostjo modernih »heterotopij« in hierarhiziranjem prostora," je o knjigi Politična zgodovina bodeče žice zapisal Boštjan Nedoh, ki bo po predavanju z avtorjem vodil tudi pogovor.  

Zaradi zgodovinskega pregleda in pojmovne ostrine je Razacova Politična zgodovina bodeče žice danes še aktualnejša kot v času izida v Franciji: živimo namreč v obdobju, ko nekatere evropske države (in Slovenija je tudi med njimi) svojo suverenost ponovno »branijo« prav z novo, tehnološko izpopolnjeno različico stare bodeče žice. Razac v knjigi poduarja, da se moramo opreti na zgodovinsko-konceptualno analizo, da bi razumeli in pojasnili njeno politično vlogo.

Vstop na predavanje in pogovor je brezplačen, avtor pa bo po končanem dogodku podpisoval izvode slovenskega prevoda knjige, ki bodo na licu mesta na voljo po akcijski ceni. 

Olivier Razac

Olivier Razac
© arhiv založbe

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.