Boštjan Napotnik

 |  Mladina 51  |  Družba

Pregled leta: Prehranski presežki

Konzumov seznam najboljšega v leta 2016

Goveja juha v Sedmici

Goveja juha v Sedmici

Naj kuharija: Denk, Zgornja Kungota

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,5 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje:

Boštjan Napotnik

 |  Mladina 51  |  Družba

Naj kuharija: Denk, Zgornja Kungota

Kuharija Gregorja Vračka je polna kontrastov, ki jih tu in tam poudari še s kakšno hardkorovsko intervencijo (petelinov greben ob fileju ščuke, recimo). Denku je v sebi uspelo ohraniti zafrkantsko igrivega froca, ki visoko kuharijo in nje domnevne zakonitosti jemlje z zdravo distanco.

Naj rokodelec: Klinec, Plešivo

Titula je še bolj za sukanje za šporhertom, ki je postavljen gostom na očeh, podeljena za izjemno delo na področju pršutarjenja. Gargantuozni, tudi več kot 30-kilogramski primerki sušenih nog se nato v ustih stopijo s težko primerljivo sladkobo in sočnostjo.

Naj up: Sedem, Maribor

Projekt Visoke strokovne šole za gostinstvo in turizem ne pomeni le krasnega poligona za praktično delo študentov, ampak smo z njim dobili eno bolj zanimivih in poštimanih restavracij v državi.

Goveja juha v Sedmici

Goveja juha v Sedmici

Naj kelneraj: Štalca pri Vodniku, Ljubljana/Tramšek, Žerovinci

Na primeru gospe Grete iz Šiške in gospoda Zvonka iz Prlekije smo letos še enkrat izkusili, kako neprecenljivega pomena je za vsak gostinski obrat strežno osebje. Oba omenjena odlikuje posnemanja vredna prava mera duhovitosti, komunikativnosti in strokovnosti.

Naj debitant: Sato Bento, Ljubljana

Pri mini restavraciji, ki jo v centru Ledina upravlja Shin Sato, gre še bolj kot za izvrstno pripravljeno in zanimivo hrano za holistično doživetje, ki na trenutke celo podre teorijo o kontinuiteti časa-prostora in gosta prestavi naravnost na Japonsko.

Naj turistično-kmetijski experience: Naš raj, Gorenja Trebuša

Doživetje zase je že fura v tale mini paradiž, a na cilju boste dobro jedli in se dobro imeli. In to sploh ne zaradi veselja, da ste plac končno našli, ampak zato, ker gre za redko videno rustikalno kuharijo z dobršno mero korajžne in duhovite avtorske nadgradnje.

Skutni njoki iz Našega raja

Skutni njoki iz Našega raja

Naj vinska špura: Agli amici, Videm

V vinsko spremljavo tukaj ne vključujejo le vin, ki sodijo k posamičnemu krožniku, ampak so to precizno izbrane letniške in formatne raritete, vmes pa še kakšen koktajl. In to za zmeren denar.

Naj kruh in prigrizki: Torinese, Palmanova

Kdor je že poskusil katero od Torinesejevih fokač, natančno ve, zakaj je simpatična palmanovska institucija na temle seznamu. Ostali pa ne čakajte s preverbo.

Naj presenečenje: Grabar, Ptuj

Gostilna na obrobju Ptuja z zanimivo kuharijo (njene juhe so res dodelane, izjemne!) dokazuje, da se da s trudom in zagnanostjo dobro delati tudi na off-off lokacijah. Korajžno naprej!

Monsterin svinjski rilec

Monsterin svinjski rilec

Naj jed: dimljen sv. rilec; Monstera, Ljubljana

Tole se sliši kot provokacija (tudi videti je tako) in mogoče je na začetku tudi bila; ampak to ne spremeni dejstva, da gre za v nulo domišljeno jed, na kateri štima vse – ideje, okusi, teksture, izvedba in predstavitev

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.