14. 4. 2017 | Mladina 15 | Konzum
V višave
Aviator, Sečovlje
Restavracija Aviator Sečovlje 19, Portorož Tel.: 05 992 90 04
Propelerji v Aviatorjevih pečicah se načeloma sučejo vsak dan od 8. do 22. ure.
Ambient: pod krovnim štihom osemdesetih let, ki se drži vsega letališča, se malo starošolskega aviacijskega kiča na fotkah meša s sodobnim udobnim pohištvom
Napitki: na policah in v vitrinah je kar nekaj vin, a jim v resnici potem komajda uspe najti kakšno buteljko malvazije – zmeda pri prodaji vina je velika
Dostopnost: pridete lahko tudi z letalom; sicer pa avto parkirajte pred letališčem, za gibalno ovirane ni zaprek
Fino: file ribe v vlečenem testu Buda & pomarančna tortica
Ne tako fino: hobotnica s kaprami in belim vinom
Za predjedi smo plačali od 7,9 (pršut) do 11,9 (črni rezanci), za glavne jedi od 14,9 (hobotnica) do 21,9 (riba v vlečenem testu, angus), za sladice pa po 4,9 evra.
»Letala, letališča in hrana. To bi lahko bila nevarna kombinacija! Gremo!« se je vodja kaskaderske sekcije Konzumovega inšpektorata na strokovnem izobraževanju takoj navdušil nad predlogom primorskega dopisništva, da bi obiskali na portoroškem letališču pod komando ukrajinskega šefa kuhinje delujočo restavracijo Aviator. Prvi pedagoški moment je sledil že ob parkiranju, ko smo se čukasto spraševali, kaj tu pri solinah počne s premogom napolnjen rudarski voziček, in ugotovili, da so med letoma 1935 in 1973 tam dejansko kopali črni premog. Druga razsvetlitev je sledila, ko smo sedli v mehke, udobne (za kakšen centimeter prenizke) foteljaste stole in z bleščeče belih prtov v roke vzeli vsak svoj drobni pozdravni kornetek, napolnjen s kremastim dimljenim maslom, ki je – z listanjem lepo strukturiranega jedilnega lista vred (dnevna kosila – sezonske jedi s šparglji – jedi a la carte) – jasno sporočal: reč je ambiciozna! Vsekakor v Aviatorju želijo narediti vtis – malo z ekstenzivno rabo tartufnih derivatov (ob ročno rezanem lokavskem pršutu, na fužih), malo z razkazovalno prearanžiranimi krožniki, malo pa tudi z res natančno skuhano zelenjavo (divji šparglji, brokolijeva krema in druge reči so kar sijale v sveži zelenosti) in zanimivimi, za ta konec nenavadnimi kombinacijami jedi. Te so lahko bolj (file bele ribe, premazan z močno redukcijo škampovih glav in luščin, obložen z repki kraljevih kozic in zavit v vlečeno testo ter spečen, je bil idejno in izvedbeno izjemen;
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?