12. 5. 2017 | Mladina 19 | Konzum
Vse, kot se šika
De Toni, Gradež, Italija
Klapavice
Trattoria de Toni
Piazza Duca d’Aosta 37, Gradež, Italija
Tel.: +39 0431 80104
Da se tu kuha za kosilo in večerjo (od 12.00 do 14.30 in od 18.30 do 22.00), je menda jasno; dodajamo še, da se to dogaja vsak dan, razen ob sredah, ko je zaprto.
Ambient:
na glavno sprehajalno ulico starega dela Gradeža gledajoča udobna, s prti in steklovino bolj restavracija kot gostilna
Napitki:
ker kuhajo morske reči, veliko večino vinske karte zasedajo regijska bela vina v cenovnem razponu od 20 do 30 evrov za buteljko; kozarec furlanskega Livia Felluge je stal 4 evre
Dostopnost:
poiščite parkirno mesto, kjer je to dovoljeno, nato pa na špancir v stari del mesta; za gibalno ovirane ni zaprek
Fino:
mešano cvrtje
klapavice marinara
njoki z lepotkami
Ne tako fino:
škampi na žaru
Tonijeve predjedi stanejo od 10 do 14, glavni krožniki od 15 do 20, sladice pa so po 5 evrov.
»Gremo na zahod, preden nas Miro in Vesna ožičita z vseh strani!« je zunanji Konzumov svetovalec za strateške študije in dobrososedske odnose tokratno ogleduško ekipo v zadnjem trenutku usmeril mimo nekdanjega sedeža oglejskih patriarhov v počitnikovalsko, z nemalo brutalističnimi arhitekturnimi posegi obkroženo staro mestno jedrce Gradeža. Na glavni promenadni ulici tam že od leta 1946 deluje gostilnica De Toni, ki je v tem času dodobra nagruntala načine priprave lagunske favne, arome in okuse beneško-julijskokrajinske vinske kapljice ter gostinske navade stare laške šole. To pomeni, da se gost glasno in veselo pozdravi, urno posede, ob grisinih in kruhu spusti dovtip ali dva in mu v roko potisne na antipasti – primi – secondi – dolci razdeljeni jedilnik s po nekaj postavkami v vsaki rubriki; funkcionalna pregledna urejenost se zrcali tudi v po sortah urejeni vinski karti, zato so dogovori o naročilih hitro sklenjeni. Že prva reč, v katero smo namočili (tanko, za boljšo vpojnost v pečici posušeno) skorjo kruha, je bila baaang v glavo. Dišeča, čisto rahlo pikantna, od paradižnika sladko-kisla in od školjčne vode slano-umamijasta omaka marinara, v kateri so se kopale čisto gmajn klapavice, je letvico postavila visoko in razkrila jasna pravila Tonijevega špila: prva zapoved se glasi »Veruj v eno frišnost!«, sveče prižigajo sveti Simplicitas, oltar pa je postavljen tudi blaženemu okusu. Hobotnici v solati tako ob krompirju, ligurskih olivah in malo svežega peteršilja pustijo biti hobotnica, takisto velja za klapavice na žaru, ki jih ne utapljajo v olju, ne davijo s česnom in ne obtežujejo s sirom. Ali potem s temi morskarijami sploh kaj počnejo, se vprašaš. Oja – lepotke, recimo, najprej soparijo, nato jih izluščijo iz lupin ter iz njih mišic na hitro skuhajo nedolžno belo salsico, v kateri okopajo drobne, mehke krompirjeve njoke. Silno dobri so tudi špageti z vongolami, katerih sladkasto kremasto omako gre pripisati maslu, ki ga vmešajo vanjo. No, Tonijev tim tu in tam naredi tudi kakšen greh – škampi na žaru so bili suhi, tekstura mesa drobljivo grudasta, okusa pa tudi nobenega pravega; verjetno zato, ker so bili odmrznjeni. A tu gre del krivde pripisati nam, saj na zamrznjenost živila opozarja jasno vidna oznaka na jedilnem listu. Mar bi se držali frišnobe v laguni nalovljenih reči – krasno pečenega morskega lista, pokapljanega z olivnim oljem in opremljenega s kepico bele polente, ali štetja raznolikih organizmov v res mešanem cvrtju: veliki škampi, čisto majhne kozice, sardoni, girice, mala pokrovača, lignji – ni da ni in prav vse frišno in hrustljavo in vse res elegantno zalito s požirki furlanskega tokaja. Nato pa še sprehod do vitrine s kolekcijo preprostih sladic: lahkoten jagodni tiramisu v kozarcu, domačna konstrukcija s čokoladno kremo polnjenega biskvita in cela rajda z raznimi kremami in sadjem polnjenih ali kako drugače opremljenih kosov paljenega ali maslenega testa. Pri Toniju so se odločili, da ne bodo nič več kot preprosta obmorska restavracija s čim bolj svežo ponudbo. Odlična odločitev!
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?