11. 5. 2018 | Mladina 19 | Konzum
Natakar – reševalec
Kunst, Leskovec pri Krškem
Kotlet & koža
Gostilna Kunst
Ulica Mladinskih delovnih brigad 1, Leskovec pri Krškem
Tel.: 07 488 03 18
Pri Kunstu je zaprto ob nedeljah in praznikih, sicer pa odpirajo ob 7. in zapirajo ob 22. uri.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
11. 5. 2018 | Mladina 19 | Konzum
Kotlet & koža
Ajdova tortica
Gostilna Kunst
Ulica Mladinskih delovnih brigad 1, Leskovec pri Krškem
Tel.: 07 488 03 18
Pri Kunstu je zaprto ob nedeljah in praznikih, sicer pa odpirajo ob 7. in zapirajo ob 22. uri.
Ambient:
glede na stravično okolico in grdo poznosoc arhitekturno zunanjost je notranjost še kar ljubko in prijetno urejena
Napitki:
vinske karte sicer nismo videli, a je natakar prinesel marsikatero zanimivo buteljčno reč, tudi raritetno Kerinovo belo frankinjo
Dostopnost:
po avtocesti vas čaka nekaj kilometrov navadne ceste in malo vrtenja po rondojih, pa boste tam; za gibalno ovirane ni zaprek
Fino:
zlatovčica z rižem natakar
Ne tako fino:
pretiravanje s smetano telečji hrbet
Tris namazov stane 4,5, mali narezek 4,8, pirina kaša z rakci 5,2, ravioli s tartufi 5,8, kotlet 14,7, telečji hrbet 20, zlatovčica 10,5, štruklji 3,2, sufle 4,5, ajdova tortica pa 3,9 evra.
»Kje je pa tukaj nuklearka? A se nič ne sveti?« je med vožnjo po Krškem polju spraševal debitant v tokratni tričlanski odpravi v hotelsko gostilno ( ja, zanimivo, Kunst je hotel, ki pa nima svoje restavracije, ampak gostilno) v Leskovec pri Krškem. Starejša člana je bolj zanimalo, kje so prašiči krškopoljske pasme in ali je ta Leskovec kulinarično kaj povezan s srbsko roštiljsko prestolnico Leskovcem. No, izkazalo se je, da je povezava le imenska in da se Kunstov jedilni list bere kot čisto legitimen – in pričakovan – kompromis med klasično kuharijo in njeno rahlo ustvarjalno nadgradnjo.
Prva stvar, ki jo velja pri Kunstu pohvaliti in posebej omeniti, ni stvar, ampak človek: natakar, ki nas je spremljal skozi večer, je prakticiral redko videno mešanico nevsiljive zagnanosti, nepokroviteljskega deljenja znanja in zanimive komunikacije brez vsiljivega duhovičenja. Več takih, pa bomo še raje hodili v gostilne.
No, tudi iz Kunstove kuhinje pride kaj dobrega, celo odličnega, ampak pri večini krožnikov se vendarle zdi, da je česa preveč (recimo sladke smetane, s katero preradodarno polivajo vse preveč jedi, ali pa soli, s katero so nas užejali pri sicer ljubkih namazih – rustikalnem divjačinskem, kremastem kopunovem in klasični zaseki) ali pa česa premalo (recimo natančnosti, pozornosti, premisleka). Naj razložim na primerih: v čemaževo juho vložiti kroglice dimljene postrvi je pohvalna zamisel, a je bila juha zgustinjena, kroglice pa suhobno prhke. In naprej: vse tri glavne jedi smo dobili mlačne, na mrzlih krožnikih, kar sicer ni naredilo dodatne škode telečjemu stejku (ta je bil tako ali tako že zavožen s prepečenostjo, pišmevuhovsko podrtijo iz rezin na plošči opečene paprike ter brezsmiselnim in škodljivim kao aranžirajočim prelivanjem z zgoščenim balzamikom), je pa zaradi tega drobnega detajla trpel sicer odlično zamišljeni, sočni in lepo omaščeni kotlet krškopoljca, postrežen s praženim krompirjem, hrustljavo začipsano ocvrto kožo in čebulno marmelado – žal, vse mlačno. Tako je potem še najbolj prijala zlatovčica z rižem, v katerega so vmešali na hitro zmehčano mlado špinačo, ki jo je z ljubko pirino kašo s potočnimi raki, porom in – očitno pri kuharju zelo priljubljeno – rdečo papriko povezovala ena sama nepotrebnost, saj veš, sladka smetana. V njej so plavali tudi s tartufato parfumirani majhni, a glede na nizko ceno verjetno velikoserijski ravioli.
Zna pa Kunst vsemu omenjenemu navkljub pojedino lepo zašpičiti s sladicami: temna tortica, pripravljena z ajdovo moko, je bila dovolj mehka in sočna, kompaktni, lepo zarolani skutni štruklji, preliti z dišečim izabelinim pripravkom, fondant iz bele čokolade in bučnih semen pa se je po prebitju ovoja tudi lepo in – kot se šika – počasi razlezel po krožniku. Upoštevajoč še ljubko vinsko dogajanje, krasen domači kruh in lepo dišeče (predvsem po calvadosovsko v sodih došolane jabolčne) podarjene nam žganice lahko bralstvu, če se bo zadrževalo na onem koncu, zagotovimo, da pri Kunstu ne bo trpelo prehude lakote in žeje.