22. 6. 2018 | Mladina 25 | Konzum
Vrnitev v prihodnost
Figovec, Ljubljana
Fuži s tartufi
Slovenska hiša Figovec
Gosposvetska cesta 1, Ljubljana
Tel.: 01 426 44 10
Slovenska hiša ima duri odprte od ponedeljka do četrtka od 8. do 23., ob petkih in sobotah od 8. do 1., ob nedeljah pa od 9. ure do polnoči.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
22. 6. 2018 | Mladina 25 | Konzum
Fuži s tartufi
Jajca s šparglji
Slovenska hiša Figovec
Gosposvetska cesta 1, Ljubljana
Tel.: 01 426 44 10
Slovenska hiša ima duri odprte od ponedeljka do četrtka od 8. do 23., ob petkih in sobotah od 8. do 1., ob nedeljah pa od 9. ure do polnoči.
Ambient:
zanimivo, privlačno in duhovito posodobljena in opremljena gostilna, v poletni sezoni se predvsem zvečer zagrebite za prostor na res frajerskem skritem vrtu
Napitki:
obsežna, vseslovenska vinska karta, dovolj izbire slovenskih piv, tudi zanimivi long drinki; pogrešamo kakšno digestivno žganico
Dostopnost:
trenutno je zaradi gradbišča okrog Figovca še kar kaotično, a bo kmalu bolje; kljub temu velja raje kot avto uporabljati noge, kolo ali LPP; za gibalno ovirane ni zaprek
Fino:
umešana jajca s šparglji in slanino fuži s tartufi koncept, oprema in izvedba
Ne tako fino:
tartufno maslo
Tlačenka je 5,3, pašteta 5,7, jajca s šparglji 5,6, fuži s tartufi 10,4, leteči žganci 9,7, ljubljanski zrezek 8,6, biftek s tartufnim maslom 26,4, skutne palačinke 6,5, kremšnita v teglu 4,1 evra
»No, pa da vidimo, kako se obnese, če se po avanturah v Indiji in Španiji slovenarija vrne na staro mesto,« je, stisnjen med hiše in ograjo razkopavališča na Gosposvetski cesti, že tretji pohod Konzumovega inšpektorata na isti naslov pokomentiral eden od udeležencev tokratne odprave v starodavno gostilno Figovec, ki je po epizodnih curryju in tapasih (spet) postala slovenska hiša.
Prvi val odobravanja je sprožil pogled na res domiselno postavljen in okusno opremljen Figovčev skriti letni vrt. Še toliko bolje je, da je ta pravzaprav nadaljevanje s sodobnim šmekom nadgrajenega tradicionalnega ambienta in da isti opis velja tudi za Figovčevo gastronomsko ponudbo. Med listanjem jedilnega lista človek naleti na veliko večino pripadnikov klasičnega železnega gostilniškega repertoarja, a reč kljub temu ni dolgočasna, saj jo malo po svoje krivijo na kombinatorni in prezentacijski ravni. S to imam v mislih emajlirano črno kastrolo eterna, v kateri strežejo via prof. Bogataj obujene »leteče žgance«, na dostojen praženi krompir položene ocvrte piščančje krače, pa ponev, v kateri servirajo kompaktna umešana jajca z zelo hrustljavimi šparglji in še bolj zelo hrustljavo panceto, in tudi veliko pikčasto, rahlo obtolčeno emajlirano skledo po skaručensko – z veliko velikih ocvirkov, kosi krompirja in bučnim oljem – zabeljenega radiča.
A na srečo imajo pri Figovcu pravo mero pri rabi hipsterskega posodja in veliko reči postrežejo tudi na minimalistični beli keramiki – recimo fuže s tartufi, jed, sestavljeno zgolj iz štirih sestavin: fužev, masla, soli in črnih gomoljik. Čestitamo in pozdravljamo opustitev smetane, še bolj pa tartufate. No, ko smo že pri plemenitih podzemnih glivah, je primerno edino resno opozorilo: kajla tartufnega masla na bifteku je bila tako predimenzionirana, da se je na mesu ni stalila niti desetina in je krožniku bolj škodila kot koristila, še posebej, ker so mesu priložili tako hudo mešanico na hitro prepražene zelenjave (brokoli, cvetača, paradižnik, redkvice(!!!)), da jo lahko mirne duše naročite kot samostojno jed. No, glede na kalorično vrednost bi to lahko veljalo tudi za dve debeli, s pehtranovo skuto polnjeni in gratinirani palačinki in nasploh velja, da bo normalno dimenzioniran jedec ob špuri predjed (piščančje-telečja pašteta figovec je fina, tlačenka z jajcem, čebulo, hrenom in motovilcem tudi), glavna jed, sladica zelo verjetno začel razmišljati, kaj si bo dal spakirati za domov. To naj vsekakor ne bo kremšnita v teglu, saj so tarumeno in tabelo komponento razstavili v frfotavo lahkotni delikatni kremi, ki ju je treba snesti takoj, in v ločeno postrežen hrustljav kos listnatega testa.
Slovenska hiša Figovec (ki je slovenska tudi zato, ker v njej uporabljajo samo slovenske sestavine) je realiziran dokaz, da se da po pameti ter z zagnanostjo in domišljijo dolgcajt klasične kuharije narediti privlačen tudi za sodobne jedce, ki od gostilne ne pričakujejo samo hrane, ampak tudi vsaj malo posebno doživetje. Start nove franšize? Zakaj pa ne?!