Boštjan Napotnik

 |  Mladina 29  |  Konzum

Med preteklostjo in prihodnostjo

Štravs, Šmarje pri Jelšah

  • ocena: 4 / 5

Ravioli s skuto

Ravioli s skuto

Gostilna Štravs
Celjska cesta 43, Šmarje pri Jelšah
Tel.: 03 817 11 50
Pri Štravsu je ob ponedeljkih zaprto, ostale dneve pa delajo od 8. do 22. ure, razen ob petkih in sobotah, ko potegnejo eno uro dlje.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,5 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje:

Boštjan Napotnik

 |  Mladina 29  |  Konzum

  • ocena: 4 / 5

Ravioli s skuto

Ravioli s skuto

Čokolada z marakujo

Čokolada z marakujo

Gostilna Štravs
Celjska cesta 43, Šmarje pri Jelšah
Tel.: 03 817 11 50
Pri Štravsu je ob ponedeljkih zaprto, ostale dneve pa delajo od 8. do 22. ure, razen ob petkih in sobotah, ko potegnejo eno uro dlje.

Ambient:
ravne linije, velika okna, svetel les, sodobni dizajnerski stoli in posodje, žolcasta lounge muzika – to so glavni atributi udobnega, vzorno prenovljenega lokala

Napitki:
vinska karta je spodobna (nekaj modre frankinje in ostalih bližnjih polnitev, obvezna doza Bricev), kar na srečo velja tudi za marže – 36 evrov za Četrtičevo epoco 2011 je super cena!

Dostopnost:
veliko lastno parkirišče, tudi za gibalno ovirane ni zaprek

Fino:
jurčki z jajcem in ocvirki ravioli s skuto ocvrt piščanec

Ne tako fino:
prepečena račja prsa pregosta panakota

Hladne predjedi zaračunavajo med 7 in 9 evrov, tople med 10 in 13, glavne jedi med 12 in 16, sladice pa po 5,5 evra.

»Izjemen letnik, to je pa že treba priznati!« se je ob pogledu na v prtičke izvezeno letnico ustanovitve v, kot kaže, pred kratkim resno in v sodobnem les/svetloba slogu prenovljeno gostilno Štravs v Šmarju pri Jelšah (hiša Denk kot inspiracija?) raznežil istega leta na svetlo djani Konzumov starešina. Ostalima članoma odprave na Štajersko se je zdela prenovljena štravsijada v veliko boljši formi kot njun osiveli kolega, a sta v svrho miru za mizo to modro zamolčala in mirno srebala vsak svoj kozarec penine.

Čeprav je nov duh časa poleg prostorske ureditve s kar nekaj zanimivimi intervencijami sporočal tudi jedilni list, je po drugi strani prav tu zaznati tudi precej ziheraških potez: najbolj očitno v rubriki korektnega, a brezpresežnega narezka kozjanskih suhih mesnin – suhe salame, špeha, vratu in še najbolj ljubke kuhane šunke ter krožnika lokalnih sirov, na katerem gre bolj ali manj za isti tip mlečnega proizvoda z različnimi dodatki. Precej prepričljivejši je bil Štravs v še eni klasični disciplini, ocvrtem piščancu: temu najprej slečejo kožo, ga lepo razkosajo, nato pa za maksimalno hrustljavost spanirajo z grobimi drobtinami panko. Sočnim in hrustljavim kosom piške priložijo všečno krompirjevo-fižolovo solato s čebulo in bučnim oljem, a kombinacija, všečnosti navkljub, ne pride niti blizu verjetno najboljšemu, kar so Štravsovi demonstrirali oni dan: v brdo mehkih in dišečih jurčkov so najprej kremasto vmešali jajca, za povrh pa še pest resno hrustajočih ocvirkov, nekaj njih tudi s kožo. Brez dvoma kandidat za naslov domačnega krožnika sezone; bravo!

Na posodobljeni strani se Štravsovi bolj ali manj uspešno trudijo z v teh krajih manj cenjenimi disciplinami: scumprati znajo dovolj kremasto in nedolžno začinjeno kremasto rižoto z repi kozic, uprizorijo v vseh pogledih – na oko, na nos, na zob in na jezik – odlične domače raviole s skuto, po drugi strani pa malo preresno vzamejo kuhanje al dente in (že tako malo preveč na prvo žogo opremljene) široke rezance s piščančjim filejem, paradižnikom in baziliko na mizo prinesejo napol surove.

Minorne preveč/premalo pečene pripombe smo zacahnali tudi pri obeh glavnih jedeh: recimo, da bi na žaru odimljeno svinjsko ribico raje imeli malo bolj pečeno, pečena račja prsa (z mlinci in rdečim zeljem) pa precej manj – a sta bili kljub temi obe jedi okusni, lepo začinjeni in postavljeni na krožnik. Ker Štravsovi tradiciji slovenskih podeželskih gostiln še vedno sledijo tudi z velikostjo porcij, smo na tej točki že kar veselo sopihali in odpenjali pasove, a smo za cenjeno bralstvo vseeno zmogli ugotoviti še, da je kombinacija kompaktnega čokoladnega bolj fondanta kot moussa z marakujo odlična, da je Štravsov domači vaniljev sladoled odličen in da je z rožmarinom odišavljena in s pomarančo postrežena panakota žal ziheraško preveč zaželatinjena. A da ne bo pomote: Štravsova posodobljaška ambicija že zdaj kaže prve prave nastavke, ob dodatno vloženem trudu, o čemer ne dvomimo, pa kani postati ena boljših postojank daleč naokoli. Srečno!