Spektakelske umetnosti
Grahor, Dane pri Sežani
Dimljeni karpačo
Restavracija Grahor
Dane pri Sežani 6
Tel.: 05 73120 60
Pri Grahorju so pridni in delajo vsak dan od 11. do 23. ure.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
Dimljeni karpačo
Rezanci s tartufi
Restavracija Grahor
Dane pri Sežani 6
Tel.: 05 73120 60
Pri Grahorju so pridni in delajo vsak dan od 11. do 23. ure.
Ambient:
za odtenek preveč kičasta nouveaurichevska ambientalna baharija, v kateri pa se predvsem zaradi prijaznega natakariata človek dobro počuti
Napitki:
kar nekaj raznolikih polnitev, v vseh cenovnih razredih; posebej omenjamo sauvignon lanthieri iz vipavske kleti, katerega butelja tu stane pičlih 15 evrov
Dostopnost:
bližina avtoceste, veliko parkirišče, nizki pragovi – do Grahorja boste prišli brez večjih težav
Fino:
dimljeni jelenov karpačo rezanci s tartufi
Ne tako fino:
serviranje rostbifa
Karpačo, mešani narezek, rezanci s tartufi in polnjeni lignji so stali 15, jota 5, kilogram rostbifa s kostjo 40, žrebetova taljata 27, navadne sladice 6, spektakularna kugla pa 8 evrov.
»Kar velik dom ima, Srečko. In prav nobel oder je v njem!« je vodja Konzumove ekspedicije na obsežanski Kras na hitro in prek palca zanimivega kulturnega programa poln Kosovelov dom v Sežani pomešal s tomajsko domačijo našega najljubšega poeta. Katerega pravi dom je tako ali tako v naših srcih, ane? No, kakšno uro kasneje, ko smo konzumobil parkirali na velikem, z gruščem utrjenem parkirišču gostilne/ hotela Grahor in nam je, posedenim za s poškrobljenim prtovjem pogrnjeno mizo, v kar malo kičasti jedilnici prijazné od natakarja v roke potisnil flavte še vedno neprekosljive Jazbečeve »intanto« teranove penine, so se stvari postavile nazaj tja, kjer morajo biti.
Kar na Krasu pomeni resno selekcijo sušenega mesovja – Grahor na mizo (takoj za simpatično kremasto telečjo pašteto z opečenim kruhkom) daje na jeziku topečo se panceto, dišečo suho salamo, s pohvale vredno maščobno izolacijo opremljene rezine suhega kareja in na roko nafetkan pršut, za dobro mero pa še nekaj kosov ovčjega sira in parmezana ter skodelico oliv. Fino, a je vendarle vse skupaj – s fabriškim premlevkom od bakalarja vred – ostalo zavito v dišeči dimasti zavesi, v katero se je ovila miza, ko je natakar dvignil stekleno klošo, pod katero so bile v fletno rozeto nanizane tanke rezine z limonino lupino in granatnim jabolkom potresenega surovega jelena. Tale ad hoc dimljeni jelenov karpačo je bil ne glede na ves trud, ki so ga pri Grahorju v spektakelske umetnosti vložili v nadaljevanju obeda, daleč najboljša jed sobotnega kraškega kosila.
Seveda nismo imeli nič proti v polovici izdolbenega parmezanovega hlebca z dolžno vehemenco kremiranim krasnim svežim rezancem, ki jih je na koncu doletela še parfumska kapa frišnega tartufa, niti ne proti spektakelski večkomponentni sladici, v osrčju katere je bila taleča se čokoladna krogla, celo ločeno strežbo sočnih jurčkov in kremaste gorgonzolne omake ter z zelenim poprom nadgrajeno žrebičkovo taljato apruvamo, ampak vendarle je treba pripomniti, da je spektakuliranje z vročim kamnom (ali ceglom ali karkoli je že vroči kvader pod šniclom bil) na primeru rostbifa s kostjo precej brca v prazno. Je namreč tako, da se rezine sicer lepo zorenega in omaščenega kosa govedine med čakanjem na konzumacijo na oni vroči plati prepečejo bolj, kakor bi bilo prav. Skratka – škoda se dela! Malo več domišljije (če v Grahorju že toliko truda vlagajo v prezentacijo) bi pričakovali tudi na krožniku s čisto navadno joto (če človek s polnjenimi lignji težko stori kaj drugega, kot da jih propisno pripravi).
A končni vtis je – podkrepljen s šolsko kremastim primerkom brûléeja, lahkotnim (z biskvitom vred domačim), zelo kavnim tiramisujem ter v zamrznjenem olupku mandarine postreženim silno osvežilnim sorbetom istega citrusa –, da pri Grahorju v prvi vrsti vedo, kakšne spektakle hočejo svojim gostom pokazati, v drugi vrsti pa tudi, da ti spektakli ne smejo zasenčiti esence okusa. Zabavka!