Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Bo 15 let vojne dovolj?

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

Stranka Levica je vlado RS pozvala, naj umakne svoje čete iz Afganistana. V Državni zbor je vložila pobudo, v kateri bremeni slovensko vojaško prisotnost soodgovornosti za trenutno stanje v državi. Kvaliteta življenja v Afganistanu se po določenih podatkih slabša, situacija s talibani ter afganistansko vojsko in policijo pa prav tako ni rožnata.

Velika Britanija je že v letu 2014 napovedovala umik vseh svojih čet iz Afganistana, Obama je suvereno napovedoval konec vojne v času svojega predsedovanja in počasi obupaval, Trump pa zdaj "pogumno", da bi lahko z 10 milijoni žrtev (pretežno civilistov) lastnoročno zmagal vojno v enem tednu. Glavni grožnji v državi ob začetku vojne, talibanom, se je iz Iraka pridružil ISIS, ki je uspel ravno zaradi (še ene) invazije. Američani so s tem pljunili v "lastno skledo".

Čeprav so tuje vojaške sile zamenjale bojne naloge za usposabljanje, je situacija iz leta v leto slabša. V Afganistanu namreč trenutno zares uspeva zgolj pridelava opija za heroin.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.