Oštro.si

 |  Družba

Diskriminacija je tudi v času koronavirusa nedopustna

Zagovornik enakih možnosti preverja primer narodnostne diskriminacije strank NLB

Zapis Janeza Janše na Facebooku

Zapis Janeza Janše na Facebooku
© Facebook

Zakonca Janez Janša in Marcela Okretič sta pred tedni želela urediti dve zadevi v zvezi z bančnimi računi, zato sta se 12. marca oglasila v poslovalnici NLB v Mostah.

»Uslužbenka je vse storitve opravljala brez težav, dokler nisem sprejel sinovega telefonskega klica v italijanščini,« je zapisal vizualni umetnik Janez Janša.

»Ko me je slišala, je hitro končala s prvim opravkom, nato pa odklonila spremembo bančnega paketa. Poskušala naju je prepričati, da pred odločitvijo potrebujeva več časa za premislek,« je pojasnil Janez Janša.

»Izjavila je, da je problem kraj, iz katerega je mož,« je pojasnila Okretičeva.

»Bil sem šokiran. Počutil sem se diskriminiranega, ker naju je uslužbenka na podlagi kraja rojstva in verjetno na podlagi jezika zavrnila. Sprememba njenega vedenja je bila zame globoko žaljiva,« je občutke opisal Janša.

»Bil sem šokiran. Počutil sem se diskriminiranega, ker naju je uslužbenka na podlagi kraja rojstva in verjetno na podlagi jezika zavrnila. Sprememba njenega vedenja je bila zame globoko žaljiva.«

Zakonca Okretič-Janša sta zagovorniku načela enakosti po dogodku podala predlog za obravnavo diskriminacije. Tam za zdaj še preverjajo navedbe in okoliščine dogodka, tako da ga v pisarni zagovornika niso mogli komentirati.

»Zavedamo se, da situacije, kot je izbruh koronavirusa, vzbujajo med ljudmi nelagodje in strah. Toda posamezniki zaradi predsodkov, strahu ali napačnih predstav ne smejo biti stigmatizirani,« so zapisali pri varuhu človekovih pravic.

Več si lahko preberete na nepridobitnem spletnem mediju Oštro.si.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.