Boštjan Napotnik

 |  Mladina 14  |  Konzum

Speci si svoj vsakdanji …

Samoizolacijska kuhinja

  • ocena: 5 / 5

Navadni hlebec

Navadni hlebec

Konzumova štabna eksperimentalna kuhinja bo obratovala do preklica ukrepov za ustavitev širjenja novega koronavirusa in ponovnega odprtja gostinskih obratov po državi.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,5 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje:

Boštjan Napotnik

 |  Mladina 14  |  Konzum

  • ocena: 5 / 5

Navadni hlebec

Navadni hlebec

Luksuzni hlebček

Luksuzni hlebček

Konzumova štabna eksperimentalna kuhinja bo obratovala do preklica ukrepov za ustavitev širjenja novega koronavirusa in ponovnega odprtja gostinskih obratov po državi.

Sestavine

za preprosti hlebec
500 g moke (najboljše gre z mešanico pirine in pšenične), dve čajni žlički sode bikarbone, čajna žlička soli, 4 dl tekočega jogurta

za dva luksuzna hlebčka
 410 g polnozrnate pšenične moke, 115 g bele moke, 25 g rjavega sladkorja, 12 g soli, 7 g sode bikarbone, 350 g pinjenca (ali tekočega jogurta), 65 g medu, 60 g masla, ovseni otrobi (za posip)

»Splet je poln nasvetov, s čim vse naj zapolnim obilje časa, ki mi je na voljo – ampak jaz ga še vedno nimam!« je na veljavnost relativnostne teorije iz samoizolacijskega čas-prostora na telekonferenci Konzumovega inšpektorata pojamral eden od k štedilniku priklenjenih terenskih delavcev. Dotična jamrarija je bila za dežurnega karantenskega kuharja odlično izhodišče za tokratni samooskrbni konzumski zapis.

Ko se je izvedelo, da bomo zdaj nekaj časa povisevali doma, so bile v kobiličnem obleganju trgovin poleg bal toaletnega papirja najbolj na udaru kocke svežega in vrečkice suhega pivskega kvasa. Sodeč po podobah družabnih omrežij, so se pripadniki ljudstva, ki so v boju za to osnovno pekarsko dobrino potegnili kratko, pri peki domačega kruha večinoma začeli pridruževati novodobnemu plemenu onih, ki kruh mesijo in pečejo z drožmi, torej s spontano fermentirano mešanico moke in vode. Hec – da ne rečemo kar jeba – peke z drožmi je, da ne gre za osnovno, ampak za visoko pekarsko šolo, pri kateri je za okusen rezultat, ki bo vsaj približno podoben instagramiranim hipsterskim primerkom, potrebnih precej časa, znanja, tehnike in izkušenj. To pa je pot, na kateri – če že preživijo matične droži – omaga marsikateri nadobudni pek.

Konzum ti, draga bralka, namesto tega kaže pot v drugo smer – tja, kjer te od zamesitve do hrustljavega hlebca loči zgolj dobre tri četrt ure. Recept za hitri kruh si izposojamo pri Ircih, ki so v preteklosti že izkusili hudo lakoto in ki tradicionalni kruh na hitro zamesijo iz štirih sestavin: moke, pinjenca, jedilne sode in soli, v kroglo testa zarežejo velik križ (vraža trdi, da zato, da med peko iz hlebca preženejo hudiča; Konzum approva bolj tehnično verzijo, da se hleb tako lepše razpre in bolj enakomerno speče) in ga nato pečejo tri četrt ure pri 200 stopinjah. Po slovensko pa tako: pol kile moke, žličko soli in dve žlički sode bikarbone premešaj, prilij 4 decilitre tekočega jogurta, zamesi v kroglo, dobro pomokaj, postavi na pomokan pekač, z ostrim nožem v hleb zareži križ in za tri četrt ure deni v vročo pečico. Pred razrezom naj se (vsaj malo) pohladi.

Da pa v teh zoprnih omejevalnih časih ne bi ostali čisto brez radosti, smo v zabeležkah našli še recept severnoirske vrhunske kuharice Clare Smyth (ki je leta 2018 na tronu najboljše kuharice na svetu nasledila Ano Roš) za malo bolj luksuzno, a ravno tako preprosto verzijo kruha, pri kateri vse (poglej v modri okvirček za količine) suhe sestavine – obe moki, sladkor, sol in sodo bikarbono –premešaj v posodi multipraktika, maslo in med v majhni kozici segrevaj na srednje močnem ognju, nato pa skupaj s pinjencem prilij k suhim sestavinam in v multipraktiku s kljuko na najnižji hitrosti mesi 15 minut. Testo razdeli na dve polovici in ju oblikuj v hlebca. Premaži ju z malo pinjenca, potresi z ovsenimi otrobi ali kosmiči in ju 55 minut peci v pečici z ventilatorjem, segreti na 160 stopinj. Simpl!