Boštjan Napotnik

 |  Mladina 15  |  Konzum

Jela brez dela

Samoizolacijska kuhinja

  • ocena: 5 / 5

Zajtrkovalni ješprenj

Zajtrkovalni ješprenj

Konzumova štabna eksperimentalna kuhinja bo obratovala do preklica ukrepov za ustavitev širjenja novega koronavirusa in ponovnega odprtja gostinskih obratov po državi.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,5 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje:

Boštjan Napotnik

 |  Mladina 15  |  Konzum

  • ocena: 5 / 5

Zajtrkovalni ješprenj

Zajtrkovalni ješprenj

Obložena meringa

Obložena meringa

Konzumova štabna eksperimentalna kuhinja bo obratovala do preklica ukrepov za ustavitev širjenja novega koronavirusa in ponovnega odprtja gostinskih obratov po državi.

Sestavine
Za zajtrkovalni ješprenj: mleko, voda, ješprenj, brusnice (in/ali rozine), cimetova palčka, zvezdasti janež, maslo, med (+ sadje in oreščki)

Za peposo notturno:
1,5 kg govejega bočnika, rdeče vino, sol, poper, česen, lovor, rožmarin

Za pečene jajčevce:
dva srednje velika jajčevca, olivno olje, sol

Za pozabljeno meringo:
 6 beljakov, 150 g sladkorja v prahu, ščep soli

»Nič ne rečem – samooskrbna kuhinja je okej, ampak vseeno malo pogrešam čase, ko je bilo naše delo omejeno le na posedanje za mizo …« so se – razumljivo, tedni kar tečejo, kajne?! – začeli v interni inšpektorski komunikaciji porajati sledovi melanholije. Čelnik je, da bi stopnjo operativne morale dvignil na raven, ki se od konzumcev pričakuje, zaukazal pripravo nove serije lenivskih receptur, ki bodo prav prišle enako čutečemu bralstvu. Naloga: čim manj dela!

Po pričakovanjih je nalogo prvi izpolnil jutranji inšpektor, ki si v skodelo kmalu po obveznem pozdravu soncu naloži čez noč pripravljen zajtrkovalni ješprenj. Preden zvečer leže k počitku, v kozico nalije dva lončka mleka in dva lončka vode, strese vanjo lonček ješprenja, v mešanico pa nasuje pest suhih brusnic ali rozin, doda palčko cimeta, en zvezdasti janež in kosem ali tri masla. Posodo pokrije in jo postavi v na 100 stopinj segreto pečico. Zjutraj reč premeša, doda kakšen orešček in kos svežega sadja, vse skupaj osladi z žličko medu in zadovoljno zagruli.

Enak zvok, le dodatno oplemeniten z glasnim mlaskanjem, je menda dan za tem, ko se najbolj karnivorski med inšpektorji odloči pripraviti toskanski peposo notturno, slišati tudi v njegovem domovanju. Ljubiteljem dodobra zmehčanega mesa priporoča, da v ognjevzdržni posodi s pokrovom zmešajo na kose narezan goveji bočnik, žlico mletega popra in žlico soli, nato pa vse skupaj prelijejo s steklenico rdečega vina (ki naj zavolj hude kislobe ne bo teran ali refošk ali cviček), dodajo celo glavico česna, par lovorovih listov in/ali vejico rožmarina. Pokrito kastrolo naj nato za 12 ur postavijo v pečico, segreto na 100 stopinj, in si v vmesnem času priskrbijo skorjo kruha, s katero bodo tale golažek popivnali s krožnika.

Ni minilo prav veliko časa, ko je v čelništvo prišel še zelenjavojedski namig, kako pripraviti hudo dobre, kremaste rezine jajčevca za v sendviče, za na solate ali kar tako: zvečer, preden greš spat, jajčevce nareži na dober centimeter debele rezine, te po obeh straneh premaži z olivcem in jih narahlo posoli, zloži na s peki papirjem pokrit segret pekač in jih deni v pečico. Počakaj 20 minut, nato rezine obrni in pekač vrni v pečico. To zdaj ugasni in lezi k zasluženemu počitku, naslednji dan pa udri po melancani! »Še jaz pa cuker!« si je mesto v temle lenivskem kompendiju skušal zagotoviti še naš cukrpekar. Takole veli: pečico segrej na 220 stopinj, beljake s ščepom soli stepi v kompakten sneg, v katerega vmešaj sladkor v prahu. Meringo prestavi v namaščen tortni model in ga postavi v pečico. To takoj ugasni in nje vrat ne odpiraj kakšnih deset ur. Mehko munchmellovasto meringo nato obloži s sadjem in/ali sladko smetano, lahko jo pokapaš s staljeno čokolado, strtimi oreščki ali pa jo pokonzumiraš impulzivno, na žlico.