Oštro.si

 |  Družba

Uporaba zaščitnih mask ne vodi v zastrupitev s CO2

Trditev, da ni znanstvenih dokazov, ki bi podprli ukrep, da naj zdravi ljudje nosijo masko, ne drži

© Pikist.com

»Ni znanstvenih dokazov, ki bi podprli ukrep, da naj zdravi ljudje nosijo maske,« je v objavi na Facebooku 22. avgusta zatrdil Matic Holobar, motivacijski govorec in eden od administratorjev javne Facebook skupine Slovenci, poenotimo se, to je pot do naše zmage.

V skupini, ustanovljeni 14. maja, uporabniki v objavah pozivajo, naj Slovenci odvržejo maske. Skupina ima okoli pet tisoč članov, v zadnjem tednu se ji jih je pridružilo več kot sedemsto, kažejo podatki skupine.

Holobar je še navedel, da maske zmanjšujejo vnos kisika, kar vodi do zastrupitve z ogljikovim dioksidom, pri čemer se je skliceval na posnetka, objavljena na YouTubu.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v junijskih priporočilih o uporabi mask navedla, da neposrednih dokazov o učinkovitosti nošenja mask v splošni javnosti zaradi zaščite pred okužbami dihal, tudi pred covidom-19, za zdaj ni.

Toda rezultati študije o uporabnosti maske za zaščito splošne javnosti pred covidom-19, ki so jo izvedli marca in aprila objavili v znanstveni reviji Infectious Disease Modelling, so pokazali, da lahko vsesplošna uporaba mask, tudi relativno neučinkovitih, občutno zmanjša širjenje covida-19 v družbi.

Več o tem, zakaj ne vodi v zastrupitev s CO2, si preberite v prispevku nepridobitnega medija Oštro.si

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.