DK, STA

 |  Politika

VIDEO: V napadu na podpredsednika mrtvi in ranjeni

Samomorilski napadalec, ki je imel na sebi bombo, je napadel konvoj vozil z afganistanskim podpredsednikom

V današnjem napadu na afganistanskega podpredsednika Amrulaha Saleha je bilo ubitih najmanj 10 ljudi, še 15 pa je bilo ranjenih, so sporočile afganistanske oblasti. Saleh je po napadu sporočil, da je dobro, je pa utrpel lažje opekline. Predsednik Ašraf Gani je obsodil ta "teroristični napad".

Salehov sodelavec, ki je želel ostati neimenovan, je dejal, da je samomorilski napadalec, ki je imel na sebi bombo, napadel konvoj vozil s podpredsednikom, ko je zapustil dom.

"Jaz sem dobro, je pa bilo ranjenih nekaj mojih varnostnikov. Moj sin, ki je bil z mano v avtomobilu, in jaz sva dobro," je v videu, objavljenem na Facebooku, dejal Saleh. "Imam nekaj opeklin na obrazu in roki. Eksplozija je bila močna," je še povedal. Pojasnil je, da se je napad na njegov konvoj zgodil med potjo na delo.

Talibani, ki so se v okviru dogovora z ZDA zavezali, da ne bodo izvajali napadov na mestnih območjih, so zanikali odgovornost za današnji napad.

Lastnik ene od bližnjih trgovin je povedal, da je eksplozija razbila okna na trgovini. "Trgovino, ki prodaja plinske jeklenke, je zajel tudi požar, tako da je jeklenke razneslo," je dodal.

Talibani, ki so se v okviru dogovora z ZDA zavezali, da ne bodo izvajali napadov na mestnih območjih, so zanikali odgovornost za današnji napad.

OSEZcSfG96k

Saleh, ki velja za ostrega kritika talibanov, je prvi namestnik afganistanskega predsednika Ašrafa Ganija. Drugi podpredsednik je Sarvar Daniš. Saleh je napad preživel že pred lanskimi predsedniškimi volitvami. Ubitih je bilo najmanj 20 ljudi, večinoma civilistov, še okoli 50 pa jih je bilo ranjenih.

Današnji napad se je zgodil ob skorajšnjem začetku mirovnih pogovorov med afganistanskimi oblastmi in talibani v katarski prestolnici Doha.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.