18. 9. 2020 | Mladina 38 | Konzum
Na vasi je lepo
Na vasi, Zminec
Jurčki na žaru
Gostilna Na vasi
Zminec 137
Tel.: 040 768 777
Na vasi je zanesljiv obrat; okrepčilo od ponedeljka do sobote ponuja od 6. do 23., ob nedeljah in praznikih pa od 8. do 22. ure.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
18. 9. 2020 | Mladina 38 | Konzum
Jurčki na žaru
Štrukelj z ajdo
Gostilna Na vasi
Zminec 137
Tel.: 040 768 777
Na vasi je zanesljiv obrat; okrepčilo od ponedeljka do sobote ponuja od 6. do 23., ob nedeljah in praznikih pa od 8. do 22. ure.
Ambient:
novo, prostorno, zračno in v okusnem sodobnem podeželskem šik stilu opremljeno gostišče, najeda le predvajani radijski program
Napitki:
v vinski vitrini imajo predvsem vipavske in briške buteljke, naprodaj po približno dvakratniku trgovinske cene
Dostopnost:
prostorno lastno parkirišče, brez ovir za gibalno ovirane
Fino:
štruklji z ajdo in jabolkom gobova juha
Ne tako fino:
balzamične kopeli univerzalna priloga
Predjedi so stale 10, juha 4, postrv 11,5, svinjski medaljoni 14, telečja krača 15, goveji file 25, štruklji pa 4 evre.
»A je to v okviru abonmaja Poljanska dolina?« je glavnega načrtovalca ekspedicij podražil šofer ekipe, ki je bila določena za obisk, konzumacijo in zbirni list vtisov o skorajda čisto novem gostinskem objektu v Zmincu. Deloma je imel prav – precej impozantna novogradnja tako rekoč na obrobju Škofje Loke nam je padla v oči na eni od prejšnjih službenih poti na ta konec, ko pa smo na radarje dobili še nekaj zanesljivih namigov, da je oštarija vredna obiska, je hitro našla pot v naše načrte.
Seanso Na vasi smo po ogledu muzejskega Porschejevega traktorja pred vhodom nadaljevali na prijetni terasi, kamor smo si dali prinesti izbrane otvoritvene jedi. Navdušeni smo bili nad tem, da strežejo domačo mocarelo, malo manj nad tem, da smo za deset evrov dobili le štiri rezinice sicer odličnega, sladkastega primerka tega svežega sira, navdušenje pa je popolnoma izpuhtelo ob dejstvu, da so vso ono delikatnost pregazili s cenenim balzamičnim cukrjesihom. Isti tretma (plus obvezna rukolina stelja) je prizadel tudi goveji karpačo, na srečo vseh nas pa so se rjavi sladkisli nesreči izognili vsaj odlični, čvrsti, dišeči in okusni, na hitro opečeni jurčki; nekaj njihove žlahte je našlo mesto tudi v krasni, lahkotni, nič zagatni gobovi juhi.
In ko že govorimo o gobah: super se nam je zdelo, da so lepo pečene rezine govejega fileja prelili z omako iz mavrahov, škoda le, da teh plemenitih gliv niso pustili celih ali le razpolovljenih. Sicer pa bralstvo obveščamo, da ga Na vasi čaka čisto simpatičen nabor odlično pripravljenega ribovja in mesovja – postrv iz bližnje ribogojnice (ki je zavolj lokalnosti zmagala v dvoboju z brancinom, pripeljanim iz hvarske ribogojnice) opečejo do vzornega razmerja med hrustljavostjo in sočnostjo; telečja krača je relativno majhna, porcijska, ter lepo zmehčana in okopana z naturalnimi sokovi; opečene svinjske medaljone pa strežejo z rjavim fižolom in krhlji suhega sadja, kar je – kakšnemu neprijetnemu spominu na fižol z jabolki iz 80’s osnovnošolskih kuhinj navkljub – čisto zanimiva in funkcionalna kombinacija. Težavica vseh teh jedi je dobesedno ena sama: to je ena sama priloga, sestavljena iz zapečenega krompirja ter na hitro prepraženih kock bučke in paprike, h kateri so se Na vasi verjetno bolj kot zaradi pomanjkanja domišljije in kuharskih spretnosti (da jim ne manjka ne enega ne drugega, so ob koncu obeda dokazali z res frajerskimi štruklji, polnjenimi z ajdovo kašo in naribanimi jabolki) zatekli zaradi sledenja vsegliharski liniji najmanjšega odpora.
Na vasi je sodoben in simpatičen večfunkcijski lokal, v katerem ne gre pričakovati gastronomskih presežkov, iz rok zgovornega šefa pa boste dobili odlično pripravljene jedi v prijetnem ambientu – in kar ni nepomembno: to vas v Zmincu čaka vsak dan!