Oštro.si

 |  Svet

Slovenci niso največji onesnaževalci morij s plastiko v EU

Slovenija večino plastičnih odpadkov, ki jih izvozi v neevropske države, uvozi iz štirih sosednjih držav

© epSos.de / WikiCommons

Slovenci so v EU največji onesnaževalci morij in oceanov s plastiko. Pri tem vsak Slovenec letno onesnaži svetovna morja z 1,5 kilograma odpadne plastike. Tako je poročal portal rtvslo.si, ki se je sklical na raziskavo inštituta Ryan pri irski nacionalni univerzi in fakultete za inženirstvo pri univerzi v Limericku.

Študija je bila junija objavljena v znanstveni publikaciji Environment International. V njej so ugotavljali, kolikšen del odpadkov iz visoko trpežnega polimera polietilena, ki jih evropske države izvozijo, da bi jih tam reciklirale, je leta 2017 dejansko končalo v svetovnih morjih in oceanih.

Toda pri izračunu niso upoštevali, da države odpadke, ki se pozneje znajdejo v izvozu, uvozijo tudi iz drugih držav. Opozorili so, da se količina izvoženih odpadkov lahko razlikuje od količine proizvedenih odpadkov v posamezni državi.

Generalni tajnik nevladne organizacije Ekologi brez meja Jaka Kranjc je izpostavil, da podatek o količini izvožene plastike ne pove nič o navadah slovenskih potrošnikov, saj vključuje tudi odpadke, ki jih je država uvozila.

Pri tem so posebej izpostavili Slovenijo, saj po podatkih baze združenih narodov o trgovinski statistiki Comtrade večino izvoženih odpadkov, ki vsebujejo polietilen, uvozi iz vseh sosednjih držav in jih nato izvozi v neevropske države. Za Slovenijo so zaradi odstopanj v podatkih uporabili leto 2016. Takrat smo uvozili več kot 70 milijonov kilogramov odpadnega polietilena, izvozili pa jih 71 milijonov kilogramov.

Generalni tajnik nevladne organizacije Ekologi brez meja Jaka Kranjc je izpostavil, da podatek o količini izvožene plastike ne pove nič o navadah slovenskih potrošnikov, saj vključuje tudi odpadke, ki jih je država uvozila.

Dodatna pojasnila slovenskih okoljevarstvenih strokovnjakov in opozorilo o razliki v podatkih med bazama slovenskega statističnega urada in bazo združenih narodov za trgovanje, si lahko preberete na neprofitnem mediju Oštro.si.

ju_2NuK5O-E

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.