9. 10. 2020 | Mladina 41 | Konzum
Izobilje vsega
Vida, Ljubljana
Tun
Gostilna Vida
Gornji trg 15, Ljubljana
Tel.: 064 298 660
Jedi z Vidinih dodobra obloženih krožnikov lahko konzumirate vsak dan od 8. do 23. ure oziroma do takrat, ko to dovoljujejo aktualne uredbe.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
9. 10. 2020 | Mladina 41 | Konzum
Tun
Gostilna Vida
Gornji trg 15, Ljubljana
Tel.: 064 298 660
Jedi z Vidinih dodobra obloženih krožnikov lahko konzumirate vsak dan od 8. do 23. ure oziroma do takrat, ko to dovoljujejo aktualne uredbe.
Ambient:
obokane staroljubljanske opečnate katakombe so opremili s finimi pisanimi kolibrijastimi tapetami in dovolj posebnim pohištvom ter prostor lepo osvetlili
Napitki:
vina so nabrana izključno iz kevdrov, ki prakticirajo ekološko, bio, naravno ali kakorkoli že poimenujete nizkointervencijsko pridelavo, skoraj vse točijo tudi na kozarec
Dostopnost:
na Gornji trg seveda ne moreš (pa tudi nočeš) z avtom, gibalno ovirane čaka vstopna stopnička
Fino:
morske delikatese
v misu marinirana potrebušina
datljev kolaček
Ne tako fino:
kozji sir s figami
Vietnamske role so 8,5, telečji jezik 9,5, morske delikatese 12,5, nasi goreng in potrebušina 16,5, tun 20,5, kozji sir 6,5, čokoladna tortica 5, datljev biskvit pa 5,5 evra.
»Opa, ali smo skrekali potovanje v času ali je to deja vu ali pa je to dejansko ista miza, za katero smo sedeli skoraj točno pred tremi leti?« je, sede za črno kamnito mizo v velbani jedilnici gornjetrške Vide, modroval inšpektorski komandant in ugibal, ali je ljubki obrat pod novimi najemniki kaj prepričljivejši od nekdaj tu delujočega Biroja. Pred Vido postavljene table mimoidočim pasantom obljubljajo predvsem solate in po havajski modi sestavljene poke bovle, a naj to cenjenega bralstva nikar ne zavede: že res, da je Vida eklektična gostilna, ki vplive in navdih črpa z vseh vetrov, toda kuhe se loteva resno in odgovorno ter v svojih prizadevanjih le redko, če sploh kdaj, razočara.
Generalno sta nam pri Vidi v oči padli dve zadevi: prva so radodarno odmerjene porcije, ki že za klasično špuro predjed-glavna jed-sladica zahtevajo kar resne jedčevske kapacitete; druga pa je, da so krožniki sestavljeni iz številnih dopolnjujočih se elementov, ki jedca postavljajo v vlogo lastnega kreatorja posamičnih grižljajev. Krožnik morskih delikates, recimo, je že en tak velik vrtiljak slanih in okisanih inčunov, na šego perujskega tiradita pripravljenega lososa, pečenih kozic, slankaste ostrige in z wasabijem ogretega tunovega tatarja, vse to pa se ženi in friša s priloženim zelo protivampirskim aiolijem in sladkasto okisano rožnato šalotko. Vietnamske role so velikanke, priložena omaka hoisin pa nepozabno vabljivo umamijasta; odlična je tudi ravno prav karakterna mišunga jajc, jabolk in hrena, ki spremlja velike, sočne, na tanko narezane rezine hladnega telečjega jezika.
Igrarije še bolj pridejo do izraza na glavnih krožnikih, na tem mestu omenjam le najbolj memorabilne: zagotovo je tak krasni nasi goreng – po indonezijsko pražen riž, obložen z emojijasto popolnim ocvrtim jajcem in dodanimi piščančjimi nabodali; pečeni kosi topinamburja so v naših krajih redko videna, a ob v sezam odetem sočnem tunovem stejku s pomarančno omako ponzu silno funkcionalna priloga, v misu mariniran svinjski bauhek s pečeno rumeno peso in figami pa kani sezuti vsakega resnega ljubitelja glasnih in močnih okusov in tekstur, ki se na krožniku kar ruvajo za pozornost jedca.
Niti zaključne jedi – razen za spremstvo staranemu kozjemu siru presladkih in presuhih v teranovem likerju kuhanih fig – nas niso razočarale; še bolj kot sočna, z zmlevkom gozdnih sadežev osvežena presna čokoladna tortica je bil s slano karamelno glazuro prelit datljev kolaček krasna, jasna in glasna potrditev že prej skoraj do konca izoblikovanega mnenja, da je Vida simpatičen lokal, ki gostu ponuja veliko vsega: pisanosti, prijaznosti, prijetnosti, odprtosti, zanimivosti, eksperimenta in – to šteje največ – okusov.