23. 10. 2020 | Mladina 43 | Konzum
Razpoloženjsko dvigalo
Samoizolacijska kuhinja S02E01
Najboljši gostinski (Raw Pasta)
Konzumova štabna eksperimentalna kuhinja obratuje do preklica ukrepov za ustavitev širjenja novega koronavirusa in ponovnega odprtja gostinskih obratov po državi.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
23. 10. 2020 | Mladina 43 | Konzum
Najboljši gostinski (Raw Pasta)
Najboljši domači (hiša Napotnik)
Konzumova štabna eksperimentalna kuhinja obratuje do preklica ukrepov za ustavitev širjenja novega koronavirusa in ponovnega odprtja gostinskih obratov po državi.
Sestavine
Za piškote:
3 jajca
20 g vaniljevega cukra
70 g navadnega cukra
60 g moke
cukr v prahu za posipanje
Za tiramisu:
piškoti od zgoraj
2 jajci
60 g sladkorja v prahu
1/2 kg maskarponeja
kos temne čokolade
preživeli piškoti od tam zgoraj
šalica frišnega, a mrzlega kofeta
šilce močnega (viski, rum)
grenki kakav za posipanje
»Joj, če še Bossa takole zvija, kako bo šele nas!?« je med poslušanjem Springsteenove This Depression silen weltschmerz popadel glavnega načrtovalca Konzumovih ekspedicij. Kuharskih spretnosti vešči del naše korporacije si je medtem že mel roke in začel predprodukcijske priprave za drugo sezono spomladi zelo priljubljene serije Samoizolacijska kuhinja.
Kot prva specialka se je na spisku znašla italijanska pop-dizalica (tira-mi-su = povleče-me-gor), ki jo je v šestdesetih letih (bojda) izumil treviški cukrpekar Roberto Linguanotto, dandanes pa skupaj s čokoladnim suflejem in panakoto tvori sveto sladiško trojico velike večine kvazi ambicioznih slovenskih oštarij, pri čemer ubogi original tlačijo v kozarce in ga vobče radi krivijo v vse mogoče smeri. Mogoče nas je prav zato na prvi pokarantenski ekspediciji tako navdušil izjemen klasičen primerek, ki ga v Raw Pasti pripravljata molto simpatična Erika in Massimo. Njun tiramisu je tako v naših arhivih ostal zapisan kot najjači gostinski, za dvig razpoloženja, ki je v teh tmurnih dnevih še kako potreben, pa z bralstvom delimo hišni recept za tiramisu, ki je od šef-inšpektorja že prešel v gimnazijske roke in ga zdaj doma stepa, peče, brizga, meša, potresa in sestavlja že druga generacija. Ključni dejavnik za uspeh tiči v dejstvu, da recept ne seka bližnjic s fabriškimi piškoti, ampak zahteva pripravo lastnih.
Kar niti ni zelo težko: najprej segrej pečico na 200 stopinj, zmešaj navadni in vaniljev sladkor ter loči beljake od rumenjakov. Rumenjake s polovico sladkorja penasto umešaj, beljake pa najprej stepi v mehek sneg, dodaj drugo polovico sladkorja in nato zmešaj do konca v trd sneg. V rumenjakasto maso vmešaj moko, nato pa postopno in previdno še sneg. Z maso napolni dresirno vrečko (ali navadno vrečko za zamrzovanje, ki ji odstrizi en kotek) in na s peki papirjem obloženi pekač počasi nabrizgaj precej visoke desetcentimetrske črte; potresi jih s sladkorjem v prahu in zapri v peč za približno 15 minut, nakar peki papir s piškoti vred prestavi na mokro kuhinjsko krpo in s tanko lopatko piškote še vroče poberi s papirja.
Do tiramisuja te čaka še malo dela: tudi drugi del jajc boš ločil in ravnal podobno kot prej: rumenjake s sladkorjem zmešaj v svetlo, kremasto reč, dodaj maskarpone in dobro zmešaj, potem pa kot Janez (z občutkom, ane) dodajaj še iz beljakov stepeni sneg. Na dno relativno visoke, po možnosti pravokotne posode zloži plast piškotov in jih premaži s penzlčkom, ki ga kar pogumno pomakaj v mešanico kave in žganice. Čez piškote nastrgaj malo čokolade in jih namaži s polovico kreme. Čeznjo spet naloži plast prepenzlanih piškotov pa malo čokolade pa drugo polovico kreme, ki jo lepo poravnaj in potresi z grenkim kakavovim prahom. Reč daj v hladilnik in razglasi vsaj triurno policijsko uro – šele nato je godna za razrez in konzumacijo.