6. 11. 2020 | Mladina 45 | Konzum
Smetana za frende
Samoizolacijska kuhinja, S02E03
Jajce
Konzumova štabna eksperimentalna kuhinja obratuje do preklica ukrepov za ustavitev širjenja novega koronavirusa in ponovnega odprtja gostinskih obratov po državi.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
6. 11. 2020 | Mladina 45 | Konzum
Jajce
Lisičke
Konzumova štabna eksperimentalna kuhinja obratuje do preklica ukrepov za ustavitev širjenja novega koronavirusa in ponovnega odprtja gostinskih obratov po državi.
Sestavine
za ocvrta jajca:
• 0,5 dl sladke smetane
• dve jajci
• sol, poper
za toast z lisičkami:
• 250 g mladih, majhnih lisičk
• 1 dl sladke smetane
• kruh
• parmezan
• sol, poper, timijan
za zapečen krompir:
• 6 krompirjev
• 1,5 dl sladke smetane
• 1,5 dl mleka
• muškatni orešček
• sol
• poper
»Tako, tako! To je (bil) resen napredek od Leve scene!« je z enim stavkom razpoloženje v konzumski štabni kuhinji in razvoj kariere AliEna skozi prizmo njegovih prvih dveh albumov pokomentiral dežurni intendant, ko je na pult postavil par tetrapakov sladke smetane, glavne kuhinjske junakinje tega tedna. Sladka smetana je preprosta in skromna sestavina, ki jo tu in tam kakšen masteršefovski žirant omalovažujoče označi za poslednje pribežališče kuharskih neznalcev.
Na misiji smetanaste rehabilitacije smo najprej izpeljali kriterij Dauphiné, a ne po kolesarsko, temveč po krompirjevo. Gratin dauphinoise se namreč naredi tako, da človek olupljen, na dvomilimetrske rezine narezan krompir v treh ali štirih vodah dobro spere, osuši na kuhinjski krpi in rezine nato tako, da se delno prekrivajo, zlaga v nepregorno posodo. Ko prekrije dno, robo posoli, popopra, čeznjo nariba malo muškatnega oreščka in nadaljuje z naslednjo plastjo. Postopek poteka na repeat, dokler ne zmanjka krompirja, pri čemer je dobro že na začetku izbrati posodo, ki bo velika približno toliko, da boš vanjo nanizal vsaj tri, še raje pa štiri plasti. V vsakem primeru se reč nadaljuje tako, da fletno poštirkan krompir zaliješ z mešanico mleka in sladke smetane, posodo malo prešejkaš, da se mešanica prebije do dna, nato pa nepregorko za dobro uro postaviš v pečico, ogreto na 200 stopinj, v kateri se bo krompir v mešanici mleka in smetane najprej skuhal, nazadnje pa se bo po vrhu še lepo zapekel. S skledo motovilca bo tole majka!
A pravo razsvetljenje, kar zadeva rabo sladke smetane, nas je ondan obsijalo nekje v globočinah kuhajočega internetja, kjer smo naleteli na tehniko cvrtja jajc na oko v sladki smetani, namesto na maslu ali na olju. Tehnično gledano je cvrtje šele tretja stopnja take priprave jajc, pred njo sta še segrevanje in kuhanje, postopek pa poteka tako, da v ponev najprej naliješ malo sladke smetane, le toliko, da prekrije dno, nato pa kar direkt v/na to smetano zliješ toliko jajc, kolikor jih pripravljaš. Tudi tu je pomembna velikost ponve – če boš v veliki skušal takole narihtati eno samo jajce, bo fail, takisto, če boš preveč jajc natlačil v premajhno. Kakorkoli: ponev s smetano in jajci postavi na srednje močan ogenj. Smetana se bo segrela in zavrela, voda iz nje bo začela izhlapevati, mlečni sladkor v njej karamelizirati, maščoba pa cvrčati. Po nekaj minutah se bo na obodu beljaka naredil vabljiv zlatorjav rob; takrat ponev odstavi in jo še za kakšno minuto pokrij.
Evo, osvojil si novo najljubšo tehniko priprave jajc, ki se nam je tako priljubila, da smo na isti način urno pripravili še lisičke: smetano in lisičke v ponev, vse skupaj na ogenj; malo soli, popra in timijana, na koncu, ko smo glive nažličili na opečeni kruh, pa smo čez ribnili še kanček parmezana. Smetana je fajn, prjatu, ne se norca delat iz nje!