Boštjan Napotnik

 |  Mladina 48  |  Konzum

Policijskourni prigrizek

Samoizolacijska kuhinja, S02E06

  • ocena: 5 / 5

Vmesna, glupa faza

Vmesna, glupa faza

Konzumova štabna eksperimentalna kuhinja obratuje do preklica ukrepov za ustavitev širjenja novega koronavirusa in ponovnega odprtja gostinskih obratov po državi.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,5 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje:

Boštjan Napotnik

 |  Mladina 48  |  Konzum

  • ocena: 5 / 5

Vmesna, glupa faza

Vmesna, glupa faza

Finalni izdelek

Finalni izdelek

Konzumova štabna eksperimentalna kuhinja obratuje do preklica ukrepov za ustavitev širjenja novega koronavirusa in ponovnega odprtja gostinskih obratov po državi.

Sestavine

Za kebab:

• 750 g (mletega) govejega vratu
• 15 g soli
 • 4 dl tekočega jogurta
• žlička paprike v prahu
• žlička origana
• žlička timijana
• žlička rožmarina
• žlička majarona
• žlička bazilike

Za omake:

• kečap, majoneza, gorčica
• jogurt, majoneza, kisla smetana
 • ostanek marinade

Za serviranje:

• kruh (ploščat)
• zelje
• solata
• paradižnik
• korenje
• čebula
• strt sušeni čili

»Katero verzijo bomo: Iggyjev original ali še bolj dekadentno verzijo miss Grace Jones?!« je izbiro izvajalca klasične party kompozicije Nightclubbing zbranemu občestvu ( jasno, da iz skupnega gospodinjstva) prepustil dežurni oskrbnik štedilnika, medtem ko je v kuhinji kompletiral tokratni zaklenitveni kuharski eksperiment: porcijo slastnega, okusnega, hrustljavo zapečenega govejega kebaba.

Namen raziskovalnega potovanja med tehnike, nasvete, finte in trike domače re-kreacije z vzhodnih mediteranskih obal uvoženega prigrizka je bil jasen: kaj in kako storiti, da lahko nočni pijanski snack pokonzumiraš bodisi sredi policijske ure bodisi trezen sredi dneva. Seveda smo pri tem upoštevali vse visoke konzumske standarde kakovosti: koščki mesa naj bodo hrustljavo zapečeni, prepoznaven okus po govedini pa naj preglasi dodane omake in zelenjavo. Za mentorsko pomoč smo se – kot je zdaj priljubljeno tudi pri cepivih – obrnili na drugo generacijo v Nemčiji živečih Turkov in iz njih navodil ter lastnih izkušenj pripravili protokol, ki ga dajemo v javno rabo ljubemu bralstvu.

Optimalen proces traja dan in pol; prvi dan si obvladaj kos fletno omaščenega govejega vratu, ga nareži na kocke, te prelij s tremi četrtinami jogurtne marinade, ki je navedena na obrobju tega članka, in čez noč postavi v hladilnik. Naslednji dan kose mesa poberi iz marinade in jih (skupaj z nanje prijeto marinado) najprej pošlji skozi mesoreznico, nato pa še v eni ali treh rundah v sekljalniku sesekljaj/zmelji v emulzijo. Da na tej točki ne bi izgubili bralcev brez mesoreznice, povemo še, da lahko startaš z že pri mesarju zmletim mesom in ga doma samo še emulzificiraš s skoraj polovico jugurtnomarinadnega pripravka. Nastalo emulzijo z vlažnimi rokami oblikuj v ene sorte mesno štruco, jo deni v namaščen primerno majhen pekač in ga pokrij/zatesni z alufolijo, vanjo z nožem naredi par lukenj in vse skupaj peci uro in pol pri 200 stopinjah, nakar odlij in prihrani izločeno tekočino in maščobo, štruco pa popolnoma ohladi. Medtem si deni kreativnega duška z odokativnim mešanjem omak po lastnih željah (ena je gotovo kar ostanek marinade; nekaj sestavinskih sugestij dajemo še tamle na desni) ter rezanju zelenjadi.

Nazaj k mesu: hladno štruco nareži na tanke rezine; znabiti, da se boš tukaj zjokal, ker boš mislil, da je vse narobe, reč namreč izgleda jako otožno – glej sliko. Ampak ostani z nami, na koncu bo vse v redu. Na ogenj postavi veliko ponev, jo segrej in vanjo stresi rezine narezanega zmlevka. Nekaj minut jih praži na suho, nato pa jih začni polivati z ono od prve peke prihranjeno tekočino/maščobo. Vztrajaj, šejkaj ponev, peci in zalivaj, dokler koščki ne postanejo hrustljavi, kot se šika.

Zdaj samo še v toasterju opeci kruhe, jih prereži in nafilaj, kot se ti zdi primerno in prav, rezultat pofotkaj in ga na družabnih omrežjih označi #konzumkebab. Gledamo te!