30. 12. 2020 | Mladina 53 | Konzum
Na zdravje!
Samoizolacijska kuhinja, S02E11
Mirnoročni espresso tonik
Konzumova štabna eksperimentalna kuhinja obratuje do preklica ukrepov za ustavitev širjenja novega koronavirusa in ponovnega odprtja gostinskih obratov po državi.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
30. 12. 2020 | Mladina 53 | Konzum
Mirnoročni espresso tonik
Kjer je dim, naj bo gin
Konzumova štabna eksperimentalna kuhinja obratuje do preklica ukrepov za ustavitev širjenja novega koronavirusa in ponovnega odprtja gostinskih obratov po državi.
Sestavine za praznično miksologijo
za suhosadno kuhano vino:
• suho sadje
• belo polsuho ali polsladko vino
• sladkor (ali med)
• cimetova skorja
• limonina lupinica
• klinčki
za helsinški long drink:
• gin
• grenivka
• tonik
• mineralna voda
za dimljeni gin tonik:
• vejica rožmarina
• gin
• tonik
za mimozo:
• peneče se vino
• pomaranča
za espresso tonik:
• kava
• limona ali limeta
• tonik
»Tole daj na gramofon pa celo zavrti!« je z odločnostjo, ki ni dopuščala ugovarjanja, načelnik našega inšpektorata iz omare potegnil dragoceno, v vinil vrezano verzijo Brecljevega Cocktaila iz leta 1975 in tako jasno zastavil tudi smeri razvoja zadnjega letošnjega konzumskega zapisa. Potem ko smo dobro tretjino leta kuhali sami, si pač zaslužimo še kakšen napitek, zatorej zadnji teden tudi zvestemu čitateljstvu ponujamo nekaj zanimivih fint, s katerimi si bo lahko čim bolj iskreno zaželelo srečnga pa zdravga.
Začnimo s kuhanim vinom – težko bi rekli, da smo letos pogrešali s filter vrečkami pripravljene ponaredke na štantih, a proper december vseeno zahteva skodelo ali dve dišečega kuhanega vina. V naši verziji gre za križanca med kompotom iz suhega sadja in kuhanim vinom, ki jo ušpičiš tako, da v parni kopeli (v skledi, ki jo povezneš nad kozico z vrelo vodo) približno pol ure pokrito kuhaš mešanico suhega sadja (naj bo za dober prst prekrito s tekočino), belega vina in začimbnih dodatkov.
Po ogrevalnem krogu bo verjetno čas za kakšno fino aperitivno reč. Gin toniki so zadnja leta jako popularni, da pa si ob praznikih ne boš mešal čisto navadnih verzij, ti sugeriramo dva zanimiva odklona. Prvega smo si izposodili pri Fincih, ki so za potrebe helsinške olimpijade leta 1952 skonstruirali predmiksani ori-gin-al Helsinki long drink. Doma ga pripraviš tako, da v kozarcu s kockami ledu zmešaš dve merici sveže iztisnjenega soka rdeče grenivke ter po merico gina, tonika in mineralne vode. Če si bolj na cuker, lahko dodaš še brizg ali dva navadnega sirupa (sladkor : voda = 1 : 1, segrej, da se raztopi, in ohladi). Spektakularna je tudi gintonična vaja, pri kateri prižgeš rožmarinovo vejico in iz nje izhajajoči dim ujameš v narobe obrnjeni kozarec, ki ga odložiš in pustiš, naj bo dim nekaj časa v njem, da se njegove arome oprimejo notranjosti glaža, v katerem nato pripravi gin tonic. Tehnika se super obnese pri bolj zeliščno-grenkljato profiliranih ginih, odsvetujemo pa nje rabo pri raznih pinki, sadnikavih verzijah.
Pred novoletnim koncertom in skoki v Ga-Pa si boš verjetno privoščil kakšen izdaten brunch. Če med svoje novoletne zaobljube nisi uvrstil totalne odpovedi alkoholu, lahko prvi obrok v novem letu pospremiš z mimozo: po lastnih preferencah v peneče se vino zmešaj pomarančni sok (ali obratno), si na toast namaži malo tatarca in bakalarja pa si dober za nebuloze dr. Stareta. Ako pa boš v novo zakorakal brez alkohola, potem si le pripravi en fleten espresso tonic: v kozarec stresi led, nanj nalij tonik, narahlo ožmi limeto ali limono, nato pa po hrbtu čajne žličke počasi in previdno prilij še merico ohlajene kave. Če tvoja roka ne bo preveč tresoča, boš dobil nekaj tako lepo ločenega, kot je na sliki tu zgoraj.
Srečnga pa zdravga! In seveda drugačnega od tega, ki odhaja.