Boštjan Napotnik

 |  Mladina 1  |  Konzum

Še enkrat na (in za) zdravje!

Samoizolacijska kuhinja, S02E12

  • ocena: 5 / 5

Oranže + burrata

Oranže + burrata

Konzumova štabna eksperimentalna kuhinja obratuje do preklica ukrepov za ustavitev širjenja novega koronavirusa in ponovnega odprtja gostinskih obratov po državi.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,5 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje:

Boštjan Napotnik

 |  Mladina 1  |  Konzum

  • ocena: 5 / 5

Oranže + burrata

Oranže + burrata

Brstiči + mladi kozji

Brstiči + mladi kozji

Konzumova štabna eksperimentalna kuhinja obratuje do preklica ukrepov za ustavitev širjenja novega koronavirusa in ponovnega odprtja gostinskih obratov po državi.

Sestavine

Za burrato s pomarančami:

• ena večja ali dve manjši burrati
• dve pomaranči (če se le da, naj bo ena rdeča)
• nekaj listov bazilike
• dve žlici olivnega olja
• čajna žlica in pol tekočega medu
• čajna žlica posušene sivke
• pol stroka pretlačenega česna
• žlica koriandrovih semen
• sol

Za brstični ohrovt z mladim sirom:

• četrt kilograma brstičnega ohrovta
 • 100 g mladega drobljivega kozjega sira
• 50 g praženih olupljenih lešnikov
• sok polovice limone
• žlička medu
• žlička gorčice
• olivno olje
• sol
• poper

»Izgleda, da tudi Domicelj proizvaja fake news – nič bolje ni po novem …« je na prvi delovni dan novega leta po štabni kuhinji blago sitnobno postopal že skoraj boomerski starosta Konzumovega inšpektorskega korpusa. K slabi volji je poleg dejstva, da bo že dvanajsti teden zapored (na pomladanskih sedem podlage) preživel brez rednega posedanja za kakšno fino gostilniško mizo, prispevala tudi najava čelništva, naj v skladu z občimi ponovoletnimi interesi od praznovanja zmatranih teles za prvo številko novega letnika bralstvu da napotke za pripravo kakšnega lahkotnejšega, z vitamini in vlakninami bogatega obroka. Z eno besedo: solata.

Pri snovanju pričujočih dveh primerkov zgodnjejanuarskega vitaminiziranja nas je vodila želja po zanimivosti in odmiku od klasičnega solatnega repertoarja, pri čemer smo ozavestili tudi sezono in razpoložljivost sestavin – ne bi se zdajle ravno z vodenjaškimi paradajzi ukvarjali, mar ne?

Prvi predlog, ki ga dajemo v premislek in morebitno domačo uprizoritev, je kombo sočnih, sladko-kislih pomaranč in bogate, kremaste sredice, ki jo ob prerezu zunanjega mocarelastega ovoja na krožnik spusti burrata. Ta apulijska delicija se zdaj kar pogosto najde tudi pri nas, ako pa je ne najdeš, bo kombo deloval tudi z običajno mocarelo. Aromatska povezovalna finta izvira iz preliva – tega pripravi tako, da v majhni kozici združi olje, med, sivko, česen in tri ščepe soli; pristavi na srednje močan ogenj, toliko, da zavre, nato odstavi in počakaj, da se ohladi. Medtem v mali ponvici narahlo prepraži koriandrova semena in jih nato vmešaj v ohlajeni preliv. Pomaranči olupi (če se težko lupita, je bolje, da ju obrežeš z ostrim nožičem) in nareži na približno polcentimetrske rezine. Burrato odcedi in postavi na krožnik, obnjo naloži rezine pomaranče in prek obojega nažliči preliv ter potresi z grobo narezanimi listi bazilike.

Druga solatna kombinacija ponuja zanimiv obvoz za vse, ki ne marajo žveplenega smrdkota, ki ga med kuho od sebe daje brstični ohrovt. Ako ga bodeš pripravil, kot sugeriramo konzumci, torej surovega, narezanega na tanke laske, lahko začneš s to ljubko sezonsko kapusnico razvijati bolj prijateljski odnos. Brste na spodnji strani malo prireži in odstrani morebitne ovele zunanje lističe. Nato (kot je Mladen Delić leta 1983 pred the tekmo z Bolgari svaril naše reprezentativce: oprez, oprez, oprez!) ohrovt na rezalniku nareži/nalistaj na tankcene rezinice, te pa z masiranjem razkuštraj na posamične laske. Polovico ohrovta dobro posoli in premešaj, drugo polovico spravi v hladilnik. Nasoljeni del naj stoji od uro do dve, nato ga dobro ožemi, dodaj preostali ohrovt, nadrobljeni sir in strte (ali pač cele) lešnike. Pripravi še preliv iz limoninega soka, gorčice, medu, olivca in popra ter vse skupaj dobro premešaj. No, pa si v novem letu že naredil nekaj dobrega zase.