Ena ni nobena
Samoizolacijska kuhinja, S02E14
Team earl grey
Konzumova štabna eksperimentalna kuhinja obratuje do preklica ukrepov za ustavitev širjenja novega koronavirusa in ponovnega odprtja gostinskih obratov po državi.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
Team earl grey
Team oranža
Konzumova štabna eksperimentalna kuhinja obratuje do preklica ukrepov za ustavitev širjenja novega koronavirusa in ponovnega odprtja gostinskih obratov po državi.
Sestavine
Za čajno torto:
Biskvit:
• 200 g sladkorja
• 190 g moke
• 120 ml mleka
• 115 g masla (sobna temperatura)
• 50 g nasekljane črne čokolade
• 1 žlica čaja earl grey
• dva ščepa soli
• 2 jajci (sobna temperatura)
Krema:
• 200 ml sladke smetane
• 120 g mascarponeja
• 30 g sladkorja v prahu
• dve čajni žlički čaja earl grey
Za obrnjeno pomarančno torto:
• 150 g sladkorja
• 180 g masla (sobna temperatura)
• 80 g rjavega sladkorja
• 80 g koruzne moke
• 40 g bele moke
• 3 jajca
• 2 pomaranči
• 2 žlici kisle smetane
• žlička limoninega soka
• pol žličke pecilnega praška
• ščepec soli
Navedene količine so za model premera 20 cm; za model s premerom 23 cm količine zmnoži z 1,5, za 28 cm pa podvoji
»Če se bomo že lomili na cukrnijah, bomo to počeli ob zvokih Sugarhill Ganga!« je bil odgovor kuhajočih konzumcev na komando vodstva, naj za krožek ljubljanskih gimnazijalk in gimnazijalcev – ki so sledeč našim namigom na skupinskih zoom seansah že uprizarjali tiramisu in jabolčno torto – priobčimo še kakšen ne preveč kompleksen, a vendarle dovolj spektakularen slaščičarski recept. Listajoč po internih zapiskih smo uočili ne le eno, ampak kar dve zanimivi torti italijanskega tipa – saj veš, to so tiste zicer torte, ki jih lahko uprizori tudi siceršnjega slaščičarskega picajzlanja nevajena roka, saj gre v resnici le za biskvit, ki ga nato ob serviranju premažeš s kakšno kremo ali marmelado.
Prva torta je osvežilna, sočna, zaradi naribane pomarančne lupinice rahlo grenkljata in zelo dišeča, po osnovni postavitvi pa gre za sestrično znamenite francoske bistrojske klasike, tarte tatin. Takole jo daj: pečico segrej na 180 stopinj, model namaži z maslom, v majhno kozico pa stresi rjavi sladkor, 30 gramov masla in limonin sok ter na srednjem ognju ob mešanju segrevaj toliko časa, da se sladkor stali; mešanico prelij v model in jo razmaži po dnu. Lupinico ene pomaranče naribaj, obe pomaranči pa z ostrim nožičem v živo olupi in nareži na malo več kot polcentimetrske rezine; te naloži po okarameljenem dnu modla. Še testo: v eni skledi zmešaj obe moki, pecilni prašek in sol, v drugi pa najprej skremiraj maslo in sladkor nato pa še vsako jajce posebej. Mikser odloži in to mokro mešanico ročno vmešaj v moko in testo prelij prek pomaranč in karamele. Peci približno 45 minut, nato torto pusti še deset minut v modlu in jo pred rezanjem zvrnjeno na rešetko do konca ohladi.
V nadaljevanju sporeda uprizarjamo še zanimivo torto z dišečim, bergamotiziranim čajem earl grey. Dve žlički tega stresi v 120 mililitrov sladke smetane, jo zavri in odstavi; po pol ure pa precedi in postavi v hladilnik. Tudi pri tem biskvitu bo pečica šibala na 180, ti pa boš ločeno mešal suho in mokro robo: moko, čaj, pecilni prašek in sol zmešaj v eni skledi, v drugi dobre tri minute stepaj maslo in sladkor, nato po eno in eno še jajci. V to mešanico nežno vmešaj moko & co., takoj ko se mešanica poenoti, dodaj še mleko. Ročno vmešaj čokolado, prelij v model, poravnaj površino in peci kakšnih 35 minut, nato naj v modlu chilla četrt ure, do konca naj se ohladi na rešetki. Kremo boš dokončal tako, da k odišavljeni smetani priliješ 80 mililitrov sveže smetane in sladkor v prahu ter reč stepaš dobri dve minuti, nakar vmešaš še mascarpone in stepeš toliko, da bo stvar kompaktna – ne pretiravaj, da ne boš naredil masla. In ja, seveda: kremo boš pred serviranjem namazal po biskvitu, če se ti zdi, da bi še malo cimpral, lahko po vrhu posuješ grenki kakav v prahu ali obložiš s kakšnim koščkom sadja.
Tako, pa smo preguslali še en teden brez oštarij. Saj ne, da nam je – sploh s takimi tortami – kaj hudega, ampak vendar: do kdaj še?!