DK, STA

 |  Politika

Slovenka kandidira za županjo Varaždina

Barbara Antolić Vupora je prva pripadnica slovenske skupnosti na Hrvaškem, ki je bila izvoljena v hrvaški parlament

Barbara Antolić Vupora

Barbara Antolić Vupora
© YouTube

Prva pripadnica slovenske skupnosti na Hrvaškem, ki je bila izvoljena v hrvaški parlament, Barbara Antolić Vupora, bo kandidatka SDP za predsednico varaždinske županije na majskih lokalnih volitvah, so potrdili na sedežu največje hrvaške opozicijske stranke. Antolić Vupora aktivno sodeluje pri dejavnostih slovenske manjšine na Hrvaškem.

Na lanskih parlamentarnih volitvah na Hrvaškem je Antolić Vupora postala poslanka SDP v saboru. V politiki varaždinske županije je dejavna že vrsto let. Vodi podružnico SDP v tej županiji, sicer pa je podjetnica, so sporočili hrvaški socialdemokrati. Kandidatka za namestnico Antolić Vupora bo namestnica župana Ludbrega Renata Potočnik, ki je menedžerka v uglednem mednarodnem podjetju.

FLSyWMrSAyM

Antolić Vupora pričakuje, da bosta skupaj s kolegico Potočnik ob podpori volivcev prevzeli odgovornost za vodenje varaždinske županije, ki meji na Slovenijo. Kot prednostne naloge je izpostavila podporo razvoju obrtništva ter malega in srednjega podjetništva. Nameravajo zagotoviti pogoje za dostojanstveno starost starejših ljudi in brezskrbno odraščanje najmlajših, so še navedli na spletni strani SDP.

V Celju rojena Slovenka je hrvaška državljanka, ki živi v Varaždinu. V saboru je kot poslanka SDP članica odborov za človekove pravice in pravice narodnih manjšin ter za medparlamentarno sodelovanje. Je tudi članica medparlamentarne skupine prijateljstva Hrvaška-Slovenija.

Aktivno je vključena v dejavnosti slovenske manjšine na Hrvaškem. Potem ko je julija lani vstopila v hrvaški sabor, je za STA ocenila, da bo kot poslanka ene od strank lahko naredila več za slovensko manjšino na Hrvaškem, kot če bi bila izvoljena kot poslanka v posebni volilni enoti za pripadnike narodnih manjšin.

yWmPUO1Jcj0

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.