DK, STA

 |  Družba

»Cepiva proti covidu-19 so velik test moralnosti«

Generalni sekretar Združenih narodov (ZN) Antonio Guterres poudaril, da mora biti boj proti pandemiji letos na prvem mestu

Antonio Guterres

Antonio Guterres
© Wikimedia Commons

Po oceni generalnega sekretarja Združenih narodov Antonia Guterresa je razdelitev cepiva proti covidu-19 po svetu velik test moralnosti za vse. "Boj proti pandemiji mora biti letos na prvem mestu", je poudaril ob predstavitvi letošnjih prioritet dela Generalni skupščini ZN.

"Cepiva pridejo v nekatere države hitro, medtem ko ga najrevnejše praktično nimajo. Znanost je dosegla uspeh, solidarnost pa propad," je opozoril Guterres.

Prepričan je, da mora biti cepivo splošno dobro, ki je dostopno za vse. Preteklo leto je označil za leto polno smrti, katastrof in obupa. Kriza pa ponuja tudi priložnost, je prepričan, saj je lahko leto 2021 leto polno priložnostii in upanja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Cepiva pridejo v nekatere države hitro, medtem ko ga najrevnejše praktično nimajo. Znanost je dosegla uspeh, solidarnost pa propad." 

Antonio Guterres,
generalni sekretar Združenih narodov (ZN)

Generalni sekretar je ta teden prejel tudi prvi odmerek cepiva. "Vesel sem in hvaležen, da sem prejel prvi odmerek cepiva proti covidu-19," je tvitnil 71-letnik.

V New Yorku, kjer je sedež Združenih narodov, glede na strategijo cepljenja trenutno cepijo vse ljudi, starejše od 65 let.

VG5ZXVs2Rkg

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.