Boštjan Napotnik

 |  Mladina 5  |  Konzum

Ko ti življenje natrosi limone …

Samoizolacijska kuhinja, S02E16

  • ocena: 5 / 5

Pašta

Pašta

Konzumova štabna eksperimentalna kuhinja obratuje do preklica ukrepov za ustavitev širjenja novega koronavirusa in ponovnega odprtja gostinskih obratov po državi.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,5 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje:

Boštjan Napotnik

 |  Mladina 5  |  Konzum

  • ocena: 5 / 5

Pašta

Pašta

Ješprenj

Ješprenj

Konzumova štabna eksperimentalna kuhinja obratuje do preklica ukrepov za ustavitev širjenja novega koronavirusa in ponovnega odprtja gostinskih obratov po državi.

Sestavine

Za ješprenj z lečo in gobami:

• 120 g ješprenja
• 100 g leče
• 30 g suhih jurčkov
• dve čebuli – ena narezana na lističe, druga na dvocentimetrske krhlje
• žlica moke
• pol litra sončničnega olja
• 250 g svežih gob (šampinjoni, šitake, bukov ostrigar …)
• mešanica začimb – po pol žličke cimeta, pimenta in kumina v prahu
• 1 neškropljena limona •
 peteršiljevo zelenje
• sol, poper, olivno olje

Za testenine z rikoto:

• 400 g kratke pašte
• 250 g rikote
•100 g parmezana
• 1 neškropljena limona
• sol, poper
• peperončino (opcijski, za serviranje)

Za limončelo:

• 3 neškropljene limone
• pol litra vodke
• 150 g sladkorja

»To je neobstoječa dilema!« se je na stran piemontskega pravniškega poeta Conteja odločno postavil Konzumov glasbeni referent, ko mu je tokratnemu limonskemu recepturnemu konceptu sledeči glasbeni algoritem nasproti Paolovega Un gelato al limon ponudil Lemon z Bonovim falzetom. Smo pač v tistem klubu, ki, ko mu življenje nameni limone, raje kot limonado namota kaj bolj zanimivega. Recimo limončelo: limone natančno olupi – odstrani le tanko rumeno plast olupka (bela je grenka), olupke stresi v steklenico s širokim vratom, prelij z vodko, zapri, postavi na kuhinjski pult in čakaj vsaj en teden, najraje pa kar dva, pri čemer steklenico vsak dan malo pretresi. Ko se boš naveličal čakanja, v kozico stresi sladkor, ga prelij z dvema decilitroma vode, med mešanjem zavri in ohladi, nato pa sirup zmešaj z odcejeno vodko, prelij v steklenico in jo postavi v zamrzovalnik; vsebino porabi kot digestiv, ko se boš odločil uporabiti katerega od naslednjih dveh z limono odišavljenih receptov.

Za pripravo dišečega ješprenja, ozaljšanega z lečo, okarakteriziranega z gobami in presekanega s frišnostjo limoninega soka, se moraš odločiti že dan pred konzumacijo – takrat ješprenj operi in namoči, takisto naredi z jurčki. Ješprenj naslednji dan odcedi, zmešaj z lečo, oboje prelij z obiljem vode (vsaj pet centimetrov nad mešanico naj sega), zavri, kuhaj dobrih 20 minut (ali pač slabe pol ure, odvisno od tipa leče in tvojih kriterijev za (raz)kuhanost), nakar odcedi in do uporabe spravi v kakšni skledi. Zdaj zahrustaj čebulo: v majhno skledico stresi nalistano čebulo, jo potresi z moko, skledico pretresi, čebulo pa v dveh ali treh rundah do zlatorjavega ocvri v vročem olju (ter odlagaj na s papirnatimi brisačkami obložen krožnik). Drugo, nakrhljano čebulo stresi na vroče olje v kastrolo, po petih minutah živahnega praženja dodaj začimbe, prepraži minutko, nakar dodaj narezane gobe in na dolge tanke trakce (narejene z lupilcem za krompir) narezano limonino lupino. Posoli in popopraj, čez kakšnih pet minut dodaj še namočene jurčke (z vodo vred) in odkrito pokuhavaj, da se tekočina lepo zgosti. Takrat vmešaj ješprenj z lečo, kuhaj še minuto ali dve ter odstavi; pred serviranjem vmešaj sveže iztisnjeni sok limone in sesekljani peteršilj, na vrh vsake porcije pa nagomili še hrustljavo čebulo.

Če se ti zdi teden ali dva do limončela predolg in ješprenj z lečo prezapleten, limone pa bi vseeno nekako porabil, ti ponujamo še eno krajšo, a prav tako osvežilno limonasto varianto: skuhaj in odcedi pašto, ter prihrani skodelico vode, v kateri se je kuhala. V prazno kuhalno kastrolo stresi rikoto in nariban parmezan, dodaj nastrgano limonino lupinico, sol, poper in iztisnjeni sok limone ter dobro premešaj. Prilij ono prihranjeno vodo, vse skupaj razmešaj v nekakšno kremo, vmešaj še pašto in stresi na krožnike; za mizo po želji ojačaj s peperončinom. Ma, še v gostilni ne dobiš take pašte. Sploh pa zdaj.