DK, STA

 |  Politika

Trump napadel republikanskega kolega: »Turoben in zagrenjen politični plačanec«

McConnell je glasoval proti obsodbi Trumpa, vendar je po sobotnem glasovanju zatrdil, da je za napad na kongres odgovoren Trump

Donald Trump

Donald Trump
© Gage Skidmore / Flickr

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je v včerajšnji kratki izjavi ostro napadel vodjo senatne manjšine, republikanca Mitcha McConnella, potem ko je v Wall Street Journalu prebral senatorjevo mnenje o ustavni obtožbi in Trumpovi krivdi za napad na kongres 6. januarja. McConnell je glasoval proti obsodbi Trumpa, vendar je po sobotnem glasovanju zatrdil, da je za napad na kongres odgovoren Trump. 

Pojasnil je, da je glasoval proti obsodbi, ker Trump ni več na položaju. Ponovil je tudi, da se Trump s tem ni izognil odgovornosti zaradi napada njegovih privržencev na kongres, ker jim je po volitvah lagal o izidu in jih podžigal.

"Mitch McConnell je turoben in zagrenjen politični plačanec in če bodo republikanski senatorji ostali z njim, ne bodo več zmagali," se je odzval Trump.

NbEPJ5nX_S0

Nekdanji predsednik, ki zaradi napada na kongres nima več dostopa do Twitterja, je odgovor na McConnellove kritike objavil preko svojega odbora za politično akcijo. Pri tem pa se ni dotaknil problema napada na kongres ali zavajanj okrog volitev, ampak je McConnella napadel osebno.

McConnella je okrivil za to, da so republikanci izgubili večino v senatu. Spravil se je tudi na McConnellovo ženo, nekdanjo ministrico za transport v njegovi vladi, Elaine Chao. Ta je po napadu na kongres odstopila s položaja. Trump je opozoril, da McConnell nima nobene kredibilnosti glede Kitajske, ker z njo vodi družinske posle.

kj5pvgXAgMs

Po McConnellovem članku v Wall Street Journalu ter Trumpovemu odzivu je po ocenah analitikov povsem jasno, da v republikanski stranki poteka vojna z dvema voditeljema. McConnell ne želi Trumpovega vpliva na izbiro strankarskih kandidatov za politične položaje, ker se boji, da bo podprl skrajneže, ki bodo nato izgubljali proti demokratom.

"Moj cilj je imeti kandidate, ki lahko zmagujejo. Vse, kar me zanima, je izvoljivost," je v soboto v pogovoru za Politico dejal McConnell.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.