DK, STA

 |  Svet

Globalni načrt cepljenja proti covidu-19

Do zdaj so 75 odstotkov odmerkov porabili v le v desetih državah, v 130 državah pa se ni cepil še nihče

António Guterres

António Guterres
© Wilson Dias / Wikimedia Commons

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je včeraj pozval h globalnemu načrtu cepljenja proti covidu-19. Ob tem je opozoril na neenakosti ob začetku cepljenja, ki ogrožajo tako svetovno zdravje kot gospodarstvo. Na posebnem zasedanju Varnostnega sveta ZN na ravni zunanjih ministrov, posvečenem cepivom, je navedel, da so do zdaj 75 odstotkov odmerkov porabili v le desetih državah, v 130 državah pa se ni cepil še nihče.

"Svet nujno potrebuje globalni načrt cepljenja, ki bi združil vse s potrebno močjo, strokovnim znanjem ter proizvodnimi in finančnimi zmogljivostmi," je pozval Guterres.

Po njegovem mnenju je skupina 20 največjih gospodarstev G20 v najboljšem položaju, da vzpostavi delovno skupino za financiranje in izvedbo cepljenja po svetu. Pri tem je ponudil vso podporo Združenih narodov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Če se bo virus lahko širil po svetovnem Jugu kot požar, bo vedno znova mutiral. Nove različice bi lahko postale bolj nalezljive, bolj smrtonosne in bi lahko ogrozile učinkovitost trenutnih cepiv in diagnostike," je dejal prvi mož svetovne organizacije.

"To bi lahko znatno podaljšalo pandemijo in virusu omogočilo, da bi se vrnil na svetovni Sever," je dodal Guterres.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.