IK, STA

 |  Politika

Finančna uprava ostala brez edine kandidatke za direktorico

Edina kandidatka za generalno direktorico Fursa je umaknila kandidaturo, vlada bo morala ponoviti razpis

© europacreditourgente.com / WikiCommons

 Edina prijavljena za položaj generalne direktorice Finančne uprave RS (Furs), sedanja v. d. generalne direktorice Irena Nunčič, je umaknila kandidaturo, je danes poročal Radio Slovenija. Vlada bo morala razpis ponoviti in znova imenovati v. d. generalnega direktorja, saj Ireni Nunčič mandat poteče konec meseca.

Na Fursu so pred dnevi za STA povedali, da je na javni natečaj za generalnega direktorja do roka 26. januarja pripela ena prijava. Sledilo je preverjanje izpolnjevanja pogojev, naslednji korak pa naj bi bil razgovor, na katerem bi posebna natečajna komisija primernost kandidata oz. kandidatke na podlagi sprejetih standardov strokovne usposobljenosti.

Generalnega direktorja Fursa sicer imenuje vlada na predlog pristojnega ministra.

Furs trenutno, po predčasni razrešitvi Petra Jenka, kot v. d. generalne direktorice od 1. septembra vodi Irena Nunčič, prej državna sekretarka na ministrstvu za finance. Položaj lahko zaseda največ šest mesecev oziroma najdlje do 28. februarja letos.

Janševa vlada je v nizu kadrovanj Jenka s položaja generalnega direktorja Fursa razrešila predčasno, in sicer konec avgusta lani na dopisni seji, tako da je petletni mandat končal po devetih mesecih.

Irena Nunčič ima za seboj sicer predvsem politično kariero, med katero je doslej izkazovala lojalnost stranki SDS. Od julija lani je bila državna sekretarka na finančnem ministrstvu, res pa je, da je bila tudi ona zaposlena na Fursu oziroma na nekdanji davčni upravi (Durs). A zgolj eno leto, od leta 2007 do 2008, ko je vodila sektor za davčno knjigovodstvo in izterjavo. Kmalu za tem je postala direktorica zdravstvenega doma v Šmarju pri Jelšah; tukaj ji je politični pedigre koristil. Kot kandidatka stranke SDS se je v tem obdobju potegovala za mesto v občinskem svetu v Šmarju pri Jelšah, bila pa je tudi vodja volilnega štaba na županskih volitvah, kjer je sodelovala z Vinkom Gorenakom.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.