Boštjan Napotnik

 |  Mladina 7  |  Konzum

Chillin’

Samoizolacijska kuhinja, S02E18

  • ocena: 5 / 5

Čili

Čili

Konzumova štabna eksperimentalna kuhinja obratuje do preklica ukrepov za ustavitev širjenja novega koronavirusa in ponovnega odprtja gostinskih obratov po državi.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,5 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje:

Boštjan Napotnik

 |  Mladina 7  |  Konzum

  • ocena: 5 / 5

Čili

Čili

Čiliji

Čiliji

Konzumova štabna eksperimentalna kuhinja obratuje do preklica ukrepov za ustavitev širjenja novega koronavirusa in ponovnega odprtja gostinskih obratov po državi.

Sestavine za kar nekaj porcij (tole se fino pogreva!):

• 500 g suhega rdečega fižola
• lovor
• 2 kg govejih reber s kostmi
• pol litra goveje (ali kurje) juhe
• mešanica sušenih čilijev (npr. 1 x mulato, 2 x guajillo, 3 x chipotle)
• 2 slana inčuna
• žlica sojine omake
• 2 žlici paradižnikove mezge
• žlička mletega kumina
• žlička mletega koriandra
• žlička mletega pimenta
• žlica fino mlete kave
• žlica grenkega kakava
• 2 srednje veliki čebuli
• 2 stroka česna
• pol litra paradižnikove pasate
• mala pločevinka kuhane koruze
• šilce viskija
• šilce jabolčnega kisa
• žlica rjavega sladkorja
• sol, poper, olje

»RHCP so zagotovo najočitnejša izbira, a ker se bomo precej trudili z jedjo, se dajmo še z muziko – Chill E. B. je resda že malo pozabljen rapper, ampak njegov Born Suspicious je še vedno fajn plata. Požeži!« je alternativno zvočno spremljavo k pripravljanju ultimativnega čili-kon-karneja zapovedal naš čorbmaster #1, nato pa nas je izpostavil dolgi tiradi o tem, da čorbe in enolončnice vobče, resen čili pa še posebej, niso kar neke samokuhajoče se svaštareniške vkupzmetanke, ampak zahtevajo seriozen pristop, dobre in premišljeno izbrane sestavine ter pravilno zaporedje procesnih korakov. Na našo pripombo, da očitno tudi veliko časa, je zgolj retorično vprašal: »Ja, pa saj radi kuhamo, mar ne?« In smo začeli, najprej s fižolom: rdeč naj bo, čez noč namočen v slani vodi in odcejen, nato prelit s svežo vodo, posoljen, opremljen z lovorjevim listom in kuhan, še najbolje v ekonomloncu (pet minut pod polno presijo) ali pač kakšno uro v kastroli. Vmes ne čilaj, ampak delaj; rebra nareži na posamične segmente, jih posoli in popopraj ter z vseh strani počasi in z andohtjo opeci na malo olja v veliki kastroli; predeni jih na krožnik, maščobo, ki so jo zrenderirala, pa spravi v majhno posodico. V isti kastroli zavri četrt litra one juhe, s kuhalnico spraskaj z dna in strani ostanke peke, nato pa v juho stresi razsemenjene, narezane in v mali ponvici narahlo opečene/segrete čilije ter jih kuhaj kakšnih pet minut, da se oni zmehčajo, juha pa povre. Vse skupaj prelij v ozko, visoko posodo, dodaj inčune, mezgo, sojino omako, začimbe, kavo in kakav ter s paličnim mešalnikom zmelji v fin pire.

Vrni se k mesu: odreži ga od kosti in ga nareži na približno centimetrske kocke. V kastrolo prelij maščobo, prihranjeno od peke mesa, in na zmernem ognju kakšnih deset minut praži sesekljano čebulo, nato dodaj pretlačen (ali nariban) česen, praži še minuto ali dve, dodaj narezano meso, kosti (rebra), začimbno-čilijev pire, zvezdasti janež, preostalo juho in še kakšnega pol litra fižolovke. Kastrolo pokrij in na čisto nežnem ognju kuhaj dobri dve uri. Zdaj v čorbo prilij pasato in kis, dodaj fižol, če je treba, prilij še toliko fižolovke, da je meso-fižol prekrit s tekočino, kastrolo napol pokrij in kuhljaj še kakšni dve uri. Iz čilija poberi kosti, meso, ki bo zdaj kar zdrsnilo z njih, sesekljaj in vrni v čorbo, kamor naj romajo še rjavi sladkor, koruza in viski. Ko reč ponovno zavre, si praktično fertik.

Ampak! Če si resno vzel zgoraj priobčeno predavanje, boš čili ohladil in ga vsaj za en dan (lahko pa tudi za pet ali šest njih) postavil v hladilnik. Pred serviranjem ga počasi segrej in ga na poslednjo pot pospremi s koriandrom, kislo smetano, narezano (mlado) čebulo, koruznimi tortiljami (ali koruznim kruhom), svežimi sesekljanimi čiliji, nakockanim avokadom … kakor ti drago – resen čili si naredil, resno ga tretiraj do konca!