Boštjan Napotnik

 |  Mladina 9  |  Konzum

Tuki čiči pa kuhi

Samoizolacijska kuhinja, S02E20

  • ocena: 5 / 5

Kremna čičerkina juha

Kremna čičerkina juha

Z majonezo ozaljšani toast

Z majonezo ozaljšani toast

Konzumova štabna eksperimentalna kuhinja obratuje do preklica ukrepov za ustavitev širjenja novega koronavirusa in ponovnega odprtja gostinskih obratov po državi.

Sestavine

Falafel:

• 1/4 kg namočene, odcejene čičerke
• manjša čebula
• strok česna
• šopek zelenega peteršilja
• mešanica mletih začimb (žlička kumina, po pol žličke koriandra in črnega popra)
• pol žličke sode bikarbone
 • dva ščepa soli

Lablabi:

• 600 g kuhane čičerke
• srednje velika čebula
• 5 strokov česna
• žlička zatarja
• žlica mletega kumina
• žlica paradižnikove mezge
• žlica harise
• kruh in zelenje za serviranje

Majoneza:

• 50 ml aque fabe (voda, v kateri se kuha čičerka oz. voda, ki je v pločevinki že kuhane čičerike)
• pol žličke gorčice v prahu
• žlička limoninega soka
 • 150 ml sončničnega olja
 • sol, poper

»Prvo plato Pankrtov, na repeat. Nomen est omen in nomen trenutnega stanja ne more biti nič drugega kot D olgcajt,« je 20. teden našega drugega dolzaklepa z zehanjem sredi kuhinje začel Konzumov referent za prosti čas in zabavo, med tem pa je vodja oskrbovalne enote, navdahnjen s prejšnjo, tunovim konzervam posvečeno epizodo, pred kohinšpektorje postavil nov izziv: iz špajze je privlekel žakeljček čičerke in naročil maksimalni izkoristek beige kroglic.

Od samega ljubega dolgčasa se je dežurna ekipa odločila, da bo bralstvo z nasveti in namigi popeljala od trdega začetka do kremastega konca omenjene vrečke. Vse se začne z namakanjem – vsekakor je priporočljivo, da to poteka v obilici slane vode (ker suha čičerka popije veliko vode, naj ta sega vsaj kakšnih pet centimetrov čez kroglice). Tudi časovna komponenta namakanja igra pomembno vlogo, tisti običajni »čez noč« pri čičerki raje razumi kot celodnevni, 24-urni tretma.

Ko jo po namakanju odcediš in spereš, je že godna za prvo predelavo: s tamle na strani naštetimi dodatki jo (z dodajanjem čisto malo vode) zmelji v skoraj pire, ki ga nato z dvema žlicama oblikuj v nekakšne polpete in jih po nekajminutnem cvrtju v na 150 stopinj segretem olju postrezi kot falafel. No, po navadi namakanju sicer sledi kuhanje: čičerko prelij s svežo vodo, jo posoli, dodaj nekaj lovorovih listov in jo skuhaj – v ekonomloncu se bo zmehčala po 15 minutah, v klasičnem pa bo – odvisno od sorte, starosti in namočenosti – mehčanje trajalo kakšno uro, uro in pol; nato naj se shladi v vodi, kjer se je kuhala.

Na tej točki bomo raje kot humus iz čičerke skuhali tunizijsko župo lablabi: lonček čičerke odcedi, jo obriši s krpo in pusti kakšno uro na zraku, nato reč zmešaj z žlico olivca, ščepom soli in zatarjem, premešaj, stresi na pekač in pri 220 stopinjah peci 20 minut. Medtem kuhaš juho: na olivcu prepraži sesekljano čebulo, dodaj strt česen, po dveh minutah pa še kumin, hariso in mezgo, nakar najprej pol litra čičerkine vode, nato še dva lončka čičerke. Ko zavre, s paličnim mešalnikom zmiksaj v kremasto juho, katere gostoto popravljaj z dodajanjem vode/čičerke. Vanjo predeni še malo celih zrn čičerke, postrezi z opečenimi kockami kruha, hrustljavo čičerko in svežim koriandrom in/ali peteršiljem.

Za konec pa še obljubljena krema, pravzaprav majoneza: vodo, v kateri se skuha čičerka, imenujemo aqua faba in je odličen emulgator. Če iz takšnega (veganstvo) ali drugačnega (rok trajanja) razloga želiš domačo majonezo pripraviti brez jajc, to narediš tako, da v visoko ozko posodo naliješ aquo fabo, dodaš gorčico v prahu, limonin sok, sol in poper ter začneš mešati s paličnim mešalnikom. Počasi, najprej po kapljicah, nato pa v tankem curku prilivaj sončnično olje. Nastajati bo začela emulzija, ki se bo z dodajanjem olja še malo zgostila. Prestavi jo v kozarec in postavi v hladilnik: to je tvoja majoneza za naslednji teden.