26. 3. 2021 | Mladina 12 | Konzum
Talilni lonec
Samoizolacijska kuhinja, S02E23
Zgornji rakurz
Konzumova štabna eksperimentalna kuhinja obratuje do preklica ukrepov za ustavitev širjenja novega koronavirusa in ponovnega odprtja gostinskih obratov po državi.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
26. 3. 2021 | Mladina 12 | Konzum
Zgornji rakurz
Spodnji rakurz
Konzumova štabna eksperimentalna kuhinja obratuje do preklica ukrepov za ustavitev širjenja novega koronavirusa in ponovnega odprtja gostinskih obratov po državi.
Klasični sirov fondi (za 4 do 6 oseb):
• 500 g mešanice topljivih sirov (švicarska klasika sta ementalec in grojer, opcijsko tudi appenzeller kot aromatski ojačevalec; za slovensko različico vzemi bohinjski sir in ne preveč staranega tolminca)
• četrt litra suhega belega vina
• strok česna
• žlica škroba
• žlica limoninega soka
• češnjevo žganje – kirsch
• poper, muškatni orešček (opcijsko)
Za serviranje:
• kocke kakšen dan starega kruha
• na hitro blanširana (brokoli, cvetača) in/ali sveža (redkvice, korenje) zelenjava
• koščki sadja (jabolka, hruške)
»Še pomnite, tovariši?« je ob repetitivnem recitiranju refrena zdaj že 31 (z besedo: enaintrideset!) let stare Miladojkine mantre fire me, fire me, fire me, fire baby člane svojega osamitvenega gospodinjstva povprašal gospod redkih sivih kuštravih las, sicer starosta Konzumovega inšpektorata. Ker je v rokah držal iz najbolj zapuščenega in oddaljenega kotička kuhinjske omare (kjer so tovrstne ne ravno redno uporabljane zadeve po navadi locirane) izvlečeni litoželezni set za pripravo fondija, sprva ni bilo jasno, ali se vprašanje nanaša na muziko ali na posodje. V obeh primerih namreč velja, da gre sicer za modne relikte preteklosti, za katere pa se pri uporabi v sedanjosti vendarle pojavi vprašanje, zakaj tega večkrat ne pripravimo/poslušamo?!
Takle klasičen sirov fondi namreč ne zahteva ne veliko truda ne časa in niti ne kakšnega hudega kuharskega predznanja. Vložek v žurko, ki se lahko za mizo razvije ob primerno zabavni kazni (predlagamo telovadne vaje, recitiranje poezije ali – to bi sicer ob ne dovolj kompaktnem kruhu lahko bilo nevarno – praznjenje kozarcev) za vsakega člana druščine, ki mu bo zalogajček z dolgih vilic padel v slastno, toplo in vabljivo sirno gmoto, je tako res minimalen.
No, vseeno pa se velja pri pripravi držati preizkušenega protokola. S posode za fondi najprej očisti prah, jo obriši, nato pa njeno notranjost precej temeljito natri s prerezanim strokom česna. Izbrane sire na grobo naribaj, jih potresi s škrobom in premešaj. Vino nalij v posodo za fondi, to postavi na zmeren ogenj in počakaj, da vino zavre. Zdaj lahko v brbotajoče vince začneš vmešavati sir. To počni postopoma in med mešanjem: šele ko se stopi prva pest sira, stresi v posodo naslednjo. Ko bo ves sir stopljen in vsebina posode spremenjena v homogeno zmes (to bo trajalo kakšnih deset minut), ogenj zmanjšaj. Bodi pozoren, da ti fondi ne zavre, saj se ti utegne zgoditi, da bo začel razpadati na razne maščobno-beljakovinske frakcije. Preden posodo odneseš na mizo, na sredino katere si postavil (in prižgal) gorilnik, vanjo vmešaj še limonin sok in kirsch, če bi rad še nekoliko popravljal arome, pa lahko mešanico tudi popopraš in/ali vanjo naribaš malo muškatnega oreščka.
Za mizo naj se začne veselica; svetujemo ti, da jedcem poleg kock kruha ponudiš tudi vlaknin polne zelenjavne in sadne zalogajčke (ter primerno ohlajeno lahko, suho vino), s katerimi boš lajšal konzumacijo maščobno-škrobnatega bogastva, eno oko pa imej ves čas na vsebini posode, in če se ti zdi, da se nevarno zgoščuje, vanjo brizgni malo vina in reč premešaj. Kljub temu se ti utegne zgoditi, da bo kaj sira ostalo. Nič ne de: prelij ga v manjšo posodo in ga ohladi; kasneje ga lahko še enkrat počasi segreješ in pomažeš ali pa ga naribaš in uporabiš za kakšno gratinirano pašto ali krompir.