Boštjan Napotnik

 |  Mladina 15  |  Konzum

Ekstremno kremnosirno pitanje

Samoizolacijska kuhinja, S02E26

  • ocena: 5 / 5

Zapečena

Zapečena

Konzumova štabna eksperimentalna kuhinja obratuje do preklica ukrepov za ustavitev širjenja novega koronavirusa in ponovnega odprtja gostinskih obratov po državi.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,5 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje:

Boštjan Napotnik

 |  Mladina 15  |  Konzum

  • ocena: 5 / 5

Zapečena

Zapečena

Nepečena

Nepečena

Konzumova štabna eksperimentalna kuhinja obratuje do preklica ukrepov za ustavitev širjenja novega koronavirusa in ponovnega odprtja gostinskih obratov po državi.

Za baskovsko osmojenko:

• 900 g kremnega sira (abc, philadelphia)
• 270 g sladkorja
• 5 jajc
• 240 ml sladke smetane
• 30 g moke
• žlička vaniljevega ekstrakta
• naribana lupinica ene limone

Za osvežilno brezpečičnico:

Malinovo okrasje:
• 150 g svežih ali zamrznjenih malin
• 50 g sladkorja
• naribana lupinica polovice limone

Piškotna baza:
• 230 g graham piškotov
• 90 g masla
• žlica sladkorja

Krema:
• 450 g kremnega sira
• 150 g sladkorja
• naribana lupinica polovice limone
• žlica limoninega soka
• žlička vaniljevega ekstrakta
• 120 ml kisle smetane
• 240 ml sladke smetane

Vse sestavine so za pite premera 24 cm.

»Tokrat muzike ne bomo poslušali, ampak bomo peli. Dajmo: pite jejte, pite jejte, mojga brata konji …« je otroško interpretacijo ljudske poskočnice na tokratno osrednjo temo kuhinjskega dogajanja – skutne pite – izvedel vodja sladkosnedega projekta. Akcijo je sprožilo divjanje Roga & Poga po baskovskih hribih, ki je iz oddaljenega spomina priklicalo preprosto rešitev, kakršno pri peki skutne (oz. kremnosirne) pite ubira tamošnje gastronomsko sicer zelo ozaveščeno prebivalstvo.

Drugače od newyorške različice cheesecaka, kjer je pri mešanju sestavin in peki praktično nemogoče zadeti sweet spot, pri katerem je pita dovolj pečena, nje površina pa ostane nerazpokana, je baskovska verzija precej neproblematična: zmes sestavin v pečici ostane toliko časa, da površina postane zelo temno rjave barve, grenkljati toni karamelizacije pa se potem v ustih lepo oženijo s svežino z limono odišavljene sredice. Postopek gre tako: kremni sir in sladkor nekaj minut mešaj v multipraktični skledi, nato pa drugo za drugim dodajaj jajca – naslednje vedno dodaš, ko je prejšnje vmešano do konca. Dodaj smetano, moko, vaniljev ekstrakt in limonino lupino ter na srednji hitrosti zmešaj do popolne homogenosti. Maso prelij v tortni model, ki si ga obložil z dvema listoma peki papirja, zamaknjenima za 90 stopinj, ter za eno uro postavi v hladilnik. Pečico segrej na 230 stopinj, pito pred peko po površini potresi z žlico sladkorja, nato pa jo peci od 20 do 30 minut – toliko, da se obarva svetlo rjavo. Zdaj temperaturo nažgi na 260 stopinj in pito peci toliko časa, da bo nje vrh obarvan v barvo mlečne čokolade. Lahko ti rečem, da bo to okoli 15 minut, ampak raje kot na čas se zanesi na oko. Pita naj se pred razmodeliranjem in rezanjem ohlaja vsaj štiri ure.

Na diametralno nasprotni strani najdemo pito, ki je kljub – če ne štejemo jajc – zelo podobno sestavljeni mešanici sestavin sploh ni treba peči. To uprizorimo takole: krašenju namenjene maline in sladkor kuhljamo deset minut, pretlačimo skozi cedilo in ohladimo. Piškote stresemo v vrečko in jih z valjarjem spremenimo v drobtine. Te prelijemo s stopljenim maslom, dodamo sladkor, premešamo, nato pa stresemo v namaščen tortni model. S kozarcem z ravnim dnom drobtine dobro pritisnemo ob dno in ob stranice modla, kakšna dva centimetra visoko in ga postavimo v hladilnik. V mešalniku mešamo kremni sir, sladkor, limonino lupinico in sok ter vaniljev ekstrakt – najprej počasi, nato pa kakšni dve minuti pri srednji hitrosti. Motor ugasnemo in ročno vmešamo kislo smetano. Multipraktik zdaj opremimo z metlico za stepanje, med počasnim mešanjem dodamo sladko smetano, nato pa hitrost povečamo in maso stepamo približno pet minut, nakar jo prelijemo v model. Površino zgladimo in nanjo nakapamo šest žličk malinovega pireja ter jih z zobotrebcem in/ali nožičem razmažemo v razne vzorce po trenutnem navdihu.

Radi se mejte in skutne pite jejte, kakršnekoli že!